Filozofové a odborníci až ze zámoří diskutují v Olomouci o emocích

Vedoucí katedry filozofie a patrologie Martin Cajthaml a profesor Peter McCormick (vpravo) při zahájení sympozia.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 28. května 2015, 12:01 - Text: Velena Mazochová

Role emocí v morálním životě je ústředním tématem třídenního mezinárodního filozofického sympozia Ethical Values and Emotions, které dnes začalo v Kapli Božího Těla. Pozvání teologické fakulty přijali významní odborníci z univerzitních a vědeckých pracovišť Evropy, USA a Kanady.

„Otázka, jaké mají emoce v morálním životě místo, byla důležitá už ve starověku ve sporu mezi Platónem a Aristotelem. Následně kulminovala v helénské filozofii a ještě později se jí dostalo různých přehodnocení od téměř všech klíčových etiků, včetně Davida Huma a Immanuela Kanta. V posledních čtyřech desetiletích se stala jedním z hlavních ohnisek etického výzkumu v anglofonní i kontinentální oblasti,“ uvedl vedoucí katedry filozofie a patrologie cyrilometodějské teologické fakulty Martin Cajthaml. 

Během tří dnů v Olomouci vystoupí plejáda zahraničních odborníků z  Edinburghu, Toronta, New Yorku, Kyjeva nebo Varšavy. Pozvání přijali také vědci z české Akademie věd a českých vysokoškolských pracovišť Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity i spolupořádající Univerzity Pardubice. Zaměří se na přístupy různých dob a filozofických tradic a poskytnou zásadní vhled do vztahu emocí a morálky. „Velký zájem o účast nás překvapil. Abychom mohli zařadit více příspěvků, rozšířili jsme původní program ze dvou na tři dny,“ přiblížil Cajthaml.

Odborné sympozium je zároveň druhým setkáním mezinárodní skupiny Central and Eastern European Ethics Network (CEEEN), která se poprvé sešla před rokem právě v Olomouci. Jde o sdružení odborníků, které se zaměřuje na podporu spolupráce a výměnných badatelských pobytů z univerzitních pracovišť bývalého východního bloku. „Základní ambicí je vytvořit platformu pro diskusi o problémech spojených s obnovou výzkumu v humanitních oborech – výzkumu, který byl totalitní minulostí hluboce ovlivněn,“ upřesnil Cajthaml.

Dnešní dopolední program sympozia Ethical Values and Emotions  bude pokračovat až do soboty v prostorách Centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty na třídě 1. máje.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.