Expozice Cyrilometodějský Velehrad doputovala do Olomouce

Spoluautorem výstavní expozice je profesor církevních dějin a křesťanského umění Miloslav Pojsl.
Foto: Velena Mazochová
středa 25. března 2015, 08:57 - Text: Velena Mazochová

Dějinné milníky spjaté s misií Cyrila a Metoděje, Velkou Moravou a Velehradem přibližuje výstava, která po dvouletém putování po Moravě a Slovensku dorazila na teologickou fakultu. Autorsky se na ní podílel vedoucí katedry církevních dějin a dějin křesťanského umění teologické fakulty Miloslav Pojsl.

Na zhruba dvaceti panelech umístěných podél schodiště z přízemí do druhého patra se návštěvníkům nabízí množství fotografií, obrazového materiálu, map, nákresů a ikonografických záznamů.

„Výstava přibližuje christianizaci Velké Moravy a západních Slovanů, archeologické nálezy na nejdůležitějších lokalitách v oblasti Starého Města, Mikulčic, Pohanska a Devína a historický vývoj cyrilometodějské tradice spjaté s Velehradem,“ nastínil náplň expozice Pojsl, který na její přípravě spolupracoval s historičkou Slováckého muzea v Uherském Hradišti Blankou Rašticovou.

Téma Velké Moravy zahrnuje také informace a obrazový doprovod k christianizačním zdrojům v dalmatské a severoitalské oblasti.

„Snažil jsem se uplatnit nové pohledy na kulturní centra, odkud mohli misionáři přicházet,“ přiblížil Pojsl, který na řadě míst pořídil vlastní fotodokumentaci. Ostrov Torcello v benátské laguně identifikoval například jako místo výchozích jednání soluňských bratrů a latinských kněží o překladech Písma do „barbarského“ slovanského jazyka. „Konstantin je nazýval trojjazyčníky, protože trvali pouze na latině, řečtině a hebrejštině,“ doplnil Pojsl.

Premiéra putovní výstavy Cyrilometodějský Velehrad se uskutečnila v květnu ve Zlíně při příležitosti oslav 1150 výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Poté se v rámci projektu přeshraniční spolupráce přesunula do Kysuckého múzea v Čadci a odtud na Velehrad, kde setrvala do závěru loňského roku.

V Olomouci bude přístupná do ukončení letního semestru. Jako její další zastávka je plánován kostel svatého Cyrila a Metoděje v Brně – Židenicích.

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.