Edward Canda přednášel v Olomouci o spiritualitě a sociální práci

Edward Canda přednášel v Olomouci.
Foto: Milada Hronová
středa 15. října 2014, 12:55 - Text: Milada Hronová

Edward Canda z Kansaské univerzity, přední světový odborník na spiritualitu a sociální práci, přednášel dva dny v Olomouci.

Canda se zabýval tím, jak zacházet se spiritualitou v prostředí sociální práce a při práci s klienty. Sociální služby mají podle něj odrážet variabilitu duchovních proudů i v české společnosti.

„Posledních dvacet let se v profesích, jako je sociální práce, silně prosazuje trend zahrnovat v pohledu na člověka a v jeho potřebách nejen fyzické, psychické a sociální elementy, ale i elementy spirituální. Ty nemusejí být nutně náboženské povahy,“ uvedl Jakub Doležel, vedoucí katedry křesťanské sociální práce, která Candu pozvala.

Prof. Edward Canda

Působí na Fakultě sociální práce Kansaské univerzity, je ředitelem doktorského studia a vedoucím internetové platformy Spiritual diversity and Social Work Initiative.

Je autorem a spoluautorem 53 monografií, 69 recenzovaných článků a dalších desítek publikací a manuálů.

Podle Doležela je variabilita duchovních proudů, z níž Canda vychází, mnohonásobně větší a přínos jeho konceptu je v přípravě na způsob práce různého kulturního či náboženského zázemí.

„O systému sociální práce v Česku vím, že zde nemá velký vliv v celonárodním kontextu. Jak jsem vyrozuměl i ve zdravotnickém sektoru, v péči o duševní zdraví má převahu medicínský model,“ řekl Canda. Dodal, že ve Spojených státech se medicína hodně posunula k pacientovi v celostnější perspektivě. Sektor sociální práce je tam dobře organizován a má vlivné postavení. „Větší reflexe prvků spirituality se rozvíjí nejen v sociální práci, ale i v dalších oblastech, například ošetřovateltví, lékařské péči a psychologii,“ konstatoval Canda. Podle něj však nelze v Česku převzít americký model, je nutné vytvořit si specifickou formu systému.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.