Dvě katedry teologické fakulty se spojí v jedno (staro)nové pracoviště

Záměry vedení fakulty představil senátorům děkan Peter Tavel.
Foto: Velena Mazochová
neděle 19. června 2016, 07:38 - Text: Velena Mazochová

Sloučením dvou stávajících kateder vznikne na teologické fakultě nové pracoviště. Pod názvem katedra církevních dějin a církevního práva začne fungovat od začátku příštího akademického roku. Ke stejnému datu budou jmenováni tři noví vedoucí kateder.

O záměrech informoval senátory děkan Peter Tavel na jejich posledním zasedání v tomto akademickém roce. Sloučení dvou kateder je podle něj výsledkem řešení aktuální personální situace, která vznikla po úmrtí vedoucího katedry církevních dějin a křesťanského umění Miloslava Pojsla v únoru tohoto roku i v důsledku momentální absence nově habilitovaných pracovníků. „Je to spíše pragmatické řešení. Nevytváříme nic nového, obě katedry byly v minulosti spojené,“ uvedl děkan. Tomu odpovídá i vytvoření dvou oddělení, která budou pod novou katedru spadat, a to Oddělení církevních dějin a dějin křesťanského umění a Oddělení církevního práva. „Obě odborné skupiny tak zůstanou zachovány,“ dodal děkan. Do vedení staronového pracoviště bude jmenován Damián Němec, dosavadní vedoucí katedry církevního práva.

Členové senátu také projednali návrh děkana jmenovat nové vedoucí dalších dvou pracovišť. Katedru křesťanské sociální práce povede od příštího semestru Tatiana Matulayová, vedení katedry křesťanské výchovy se po rezignaci Rudolfa Smahela ve stejné době ujme Petra Potměšilová. „Pan docent se chtěl vzdát vedení už několikrát, jde o přirozený vývoj a výsledek, ke kterému směřovala jednání a konzultace na všech třech katedrách,“ uvedl Peter Tavel.  Senátory zároveň informoval o svém rozhodnutí vymezit jmenování vedoucích pracovníků na období čtyř let.

Senátoři přijali také usnesení, v němž podpořili výzvu akademického senátu lékařské fakulty k diskusi o důstojném způsobu připomínání 17. listopadu a osoby Jana Opletala. Shodli se také na termínu prvního setkání v zimním semestru, které by mělo proběhnout 19. října v souvislosti s očekávanou návštěvou zástupců dvou ukrajinských univerzit.

Poslední zasedání fakultního senátu v tomto semestru se konalo v pozměněném složení. Dosavadní studentské zástupce Filipa Many a Karolínu Čečilovou, kteří se vzdali mandátu, nahradili Lukáš Dořičák a Jakub Lasák. Do senátorského křesla usedl nově také Milan Maštera, dočasně zastupující Šárku Vopařilovou, která ukončila studium a do nového nastoupí až v září.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.