Dobročinný bleší trh vynesl téměř 50 tisíc korun

Dobročinný bleší trh přilákal stovky nakupujících.
Foto: Ivana Pustějovská, Velena Mazochová
středa 23. března 2016, 13:02 - Text: Velena Mazochová, Ivana Pustějovská

Zastínit venkovní prostory nebo přispět na nákup auta umožní výtěžek Dobročinného blešího trhu, jehož druhý ročník uspořádali v závěru minulého týdne studenti teologické fakulty. Celková suma určená pro olomoucké neziskové organizace Pamatováček a Středisko svaté Alžběty se vyšplhala na 46 284 korun.

Organizátorům se tak splnil hlavní cíl: podpořit každou z neziskovek minimálně dvaceti tisíci. „Vše proběhlo bez problémů, vybrali jsme, kolik jsme potřebovali. S částkou jsme spokojeni i vzhledem k tomu, kolik podobných bleších trhů bylo před námi a kolik se jich ještě chystá,“ uvedla Kateřina Hamplová, pod jejímž vedením studenti akci připravili.

Podle odhadů se v hlavní fakultní budově v Univerzitní ulici po oba dny vystřídalo několik stovek nakupujících. „Byli spokojeni, nakupovali ode všeho něco. Navštívil nás i pan rektor, který si odnesl starý, ručně ovládaný kráječ na maso. Hodně lidí se ptalo, proč není blešák otevřen třeba i během víkendu a kdy bude další,“ přiblížila členka organizačního studentského týmu Eva Ohnisková. Jako neplánovanou odměnu si hned první den odnesla dárkový poukaz na snídani s děkanem, který vydražila v aukci. „Už se moc těším, plánujeme ji někdy v dubnu,“ dodala Eva Ohnisková.

Na přeplněných pultech našla své „úlovky“ i matka se synem se zájmem o starožitnosti.  „Sbírám starožitný nábytek, třeba i staré gramofony a podobné cennosti, jako jsou například tyto hodiny nebo svícen,“ pochlubil se Michal Hirner. „Líbí se mi´retrověci´. Mívala jsem je za mladých let a postupně jsem se jich zbavovala. Teď toho lituju a snažím se zase něco získat zpátky. A samozřejmě člověk taky rád udělá něco pro dobrou věc,“ dodala jeho matka Alexandra Geršlová.

Přípravě blešího trhu se šestičlenný tým studentů věnoval už od konce minulého roku, kdy postupně zajišťoval propagaci, sběr darovaných věcí, prostory i administrativu. Výraznou morální i praktickou podporou pro ně představoval přístup vedení fakulty, zejména děkana Petera Tavela, proděkanky Lucie Cincialové a tajemníka Ivana Drábka. „Pan děkan přivezl z Rakouska dvě auta věcí, paní proděkanka se trhu aktivně účastnila po celý den, pan tajemník nám ve všem vyšel vstříc a spolu s proděkanem Vítem Huškem pomáhal dokonce i s úklidem,“ uvedla Eva Ohnisková.

Organizace celé akce podle ní umožnila studentům získat řadu nových zkušeností a ověřit si teorii v praxi. „Byla to dobrá příležitost prakticky si vyzkoušet, co se učíme ve škole – projektování, management, public relations.  Když se s tím člověk setká v praxi, je to něco úplně jiného. Proto by bylo asi dobré, kdyby to příště dělali zase jiní studenti, aby si to vyzkoušeli také,“ zdůraznila Eva Ohnisková.

Dobročinný bleší trh na teologické fakultě se uskutečnil už podruhé. Loni na něm lidé utratili více než 80 tisíc korun, a podpořili tak Hospic na Svatém Kopečku. Novou tradici chce fakulta rozvíjet i v budoucnu. „Příští bleší trh bychom rádi připravili pro předvánoční čas roku 2017,“ potvrdila Kateřina Hamplová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.