Dobročinný bleší trh na podporu svatokopeckého hospice vynesl za dopoledne téměř deset tisíc korun

Děkan Peter Tavel nabídl do dražby i svou fenku.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 27. listopadu 2014, 16:08 - Text: Velena Mazochová

Bezpočet rozmanitých věcí s minimální cenou a vysokou přidanou hodnotou si odnášeli kupci z dnešního prvního dne Dobročinného blešího trhu na teologické fakultě. Zpestřila jej dražba vybraných předmětů včetně pera bývalé děkanky, fenky současného děkana Petera Tavela nebo starý psací stroj řádových sester ze Znojma. Z pestré nabídky darovaného zboží bude možno vybírat i během zítřka.

Podle rektora Jaroslava Millera, který se zúčastnil dopolední dražby, patří charita k univerzitě stejně neodmyslitelně jako věda a výuka. „Všude na světě se slušná občanská společnost pozná podle toho, že se věnuje charitě a je ochotná investovat peníze do tak bohulibých věcí, jako jsou hospice, útulky pro bezdomovce nebo pomoc handicapovaným dětem. Jsem pyšný na to, že tady máme akci tohoto druhu,“ zdůraznil rektor, který děkanovi a fakultě poděkoval za velkolepou ideu. „Jediná věc, která mi vadí, že jsem s tím nepřišel já,“ dodal rektor s úsměvem.

Děkan pořádající fakulty Peter Tavel je přesvědčen, že se od církve a fakulty zapojení do dobročinných aktivit právem očekává.  „Bleší trh je první, spíše symbolický počin tímto směrem. Jde samozřejmě o to, abychom pomohli a zároveň vychovávali studenty k tomu, že je třeba dělat něco dobrého pro lidi,“ shrnul význam akce děkan.

Dražba i spokojení kupci

Sám děkan daroval na „blešák“ podstatnou část věcí, z nichž některé byly zařazeny do odpolední dražby – například pero, kterým bývalá děkanka Ivana Vlková podepisovala diplomy, kompletní vodní dýmku, nebo psací stroj, na kterém psaly znojemské řádové sestry samizdat. Do aukce nabídl i svou třináctiletou fenku Betynku, zato s bezkonkurenčně nejvyšší vyvolávací cenou jednoho milionu korun.   „Kdyby chtěl někdo takovou částku na hospic dát, tak bych ji potom adoptoval,“ prozradil případný krizový scénář Tavel.

V aukci ale nakonec uspělo pouze originální balení toaletního papíru s Murpyho zákony, které vydražil rektor za 265 korun. Na dobročinnou akci přispěl také některými předměty včetně omylem věnovaných plesových šatů své manželky. „Budu muset asi koupit nové a dělám teď doma bez reptání veškeré domácí práce. S klidným svědomím za sebe mohu říci – přispěl jsem velmi výrazně a něco jsem i obětoval,“ zdůraznil rektor.

S poněkud nižšími náklady si své nákupy odnášeli ostatní dnešní kupci. „Nakoupili jsme spoustu věcí ani ne za tři stovky, chrániče na kolena a na ruce pro bruslaře, starý foťák do sbírky, několik knížek a omalovánek i hlavolam pro dědu. Hlavně ale, že to přispěje na dobrou věc,“ zdůraznila Olomoučanka Monika Klusová.  Hlavně kvůli vánočním dárkům přišla na trh vybírat studentka psychologie Manuela Haugová. „Vybrala jsem krásné šátky, dva baťůžky, rukavice i krásnou čelenku,“ vypočítala.

Podpora (nejen) svatokopeckého hospice

Výtěžek z dvoudenní dobročinné akce bude věnován Hospici na olomouckém Svatém Kopečku, který za něj pořídí polohovací pomůcky k lůžkům pro nevyléčitelně nemocné pacienty. „Díky nim budou moci naší zaměstnanci lépe a šetrněji manipulovat s pacienty. Předpokládáme, že budeme doplácet, ale jsme vděčni za každý příspěvek,“ uvedl ředitel hospice Jiří Borik. Vysoce přitom ocenil nápad fakulty na uspořádání celé akce. „Když mne pan tajemník oslovil, byl jsem nadšen. Mile mne překvapilo, jak rychle se tady pokladnička plní,“ dodal s poděkováním Borik.

Podle odhadu proděkanky Lucie Cincialové se jen během dnešního dopoledne podařilo prodat věci v hodnotě deseti tisíc korun. Věci, které nenajdou kupce ani zítra, poputují do dalších charitních zařízení. „Jsme domluveni s humanitárním skladem a Střediskem pro pomoc občanům SOS, že si zbývající zboží rozeberou. A to je dobře, jsme totiž zcela zahlceni,“ vysvětlila Cincialová.

Prodej věcí darovaných pro Dobročinný bleší trh bude pokračovat i zítra. V prostorách cyrilometodějské teologické fakulty bude otevřen od 10 do 18 hodin.


Komentáře

Markéta Přidalová
01-12-14 19:17
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kolik celkem dobročinný bleší trh vynesl? A kolik se za vybrané peníze nakoupí polohovacích lůžek? Děkuji Markéta

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.