Díky spolupráci s nizozemskými partnery bude mít teologická fakulta svůj první studijní program v režimu double degree

Ilustrační foto: Imrich Veber
pondělí 21. prosince 2015, 08:00 - Text: Velena Mazochová

Výměnné programy pro studenty, pedagogy, zaměstnance nebo vědce i účast na společných projektech umožní nově uzavřená rámcová smlouva mezi Univerzitou Palackého a Univerzitou v Groningenu. Teologické fakultě se jejím prostřednictvím otevřela příležitost k vypracování double degree programu v doktorském studiu.

Schéma studijních programů zvaných double degree zahrnuje integrované studium na domácí a partnerské zahraniční univerzitě, jehož absolventi získávají tzv. dvojitý diplom. To je umožněno tím, že obě školy navzájem uznávají skladbu předmětů společných studijních programů. Právě tuto možnost poskytuje i nově uzavřená smlouva s Rijksuniversiteit Groningen.

„K vytvoření studijního programu double degree směřujeme už od doby koncipování a získání akreditace doktorského oboru Sociální a spirituální determinanty zdraví. Právě ten jsme společně s partnerským pracovištěm v Groningenu, naši studenti tak splňují všechny potřebné formální požadavky a nároky,“ uvedl děkan a garant oboru Sociální a spirituální determinanty zdraví Peter Tavel. Jak zdůraznil, k uzavření smlouvy výrazně přispěla osobní angažovanost pracovníků Institutu sociálního zdraví (OUSHI) Andrei Madarasové Geckové a Jitse Pietera Dijka, stejně jako spolupráce s fakultou tělesné kultury a s Oddělením zahraničních vztahů UP.

Nově uzavřená smlouva mezi oběma univerzitami je nezbytným krokem k přípravě konkrétní spolupráce. „Ze čtrnácti studentů doktorského studia jsme po přísném výběru doporučili dva skutečně excelentní doktorandy jako kandidáty na studium v Groningenu,“ popsal Peter Tavel.

S univerzitou v Groningenu spolupracuje UP dlouhodobě, a to nejen v rámci programu Erasmus, ale také například při realizaci Erasmus Mundus studijního programu Euroculture nebo Erasmus Mundus projektu EURICA. Tato dlouhodobá spolupráce, spolu s kontakty olomoucké teologické fakulty, přispěla k uzavření nové rámcové smlouvy mezi oběma institucemi.

„Univerzita v Groningenu patří mezi nejstarší a největší univerzity v Nizozemsku a její umístění v žebříčku evropských univerzit spadá do prvních tří desítek nejlépe hodnocených. Musíte jim proto dokázat, že se vyplatí stát se jejich partnerem,“ upozornil Tavel. Rámcová smlouva umožňuje navázat konkrétní spolupráci i dalším univerzitním pracovištím. „Jsou tam možnosti pro řadu oborů z dalších fakult,“ upozornil Tavel.

Na přípravě a realizaci společných studijních programů - double degree se zahraničními partnery se Univerzita Palackého podílí dlouhodobě. V současné době na jednotlivých fakultách nabízí celou desítku společných programů s evropskými, americkými a australskými univerzitami.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.