Chorvatsko ve fotografii a potom i na kole

Repro: Žurnál UP
pondělí 16. února 2015, 11:52 - Text: Velena Mazochová

Krásy Chorvatska na třiceti velkoformátových fotografiích nabídne výstava, jejíž vernisáž je připravena na čtvrtek. Snímky studenta a fotografa cyrilometodějské teologické fakulty Michala Zapletala jsou zároveň upoutávkou na cyklistickou cestu, kterou v létě podnikne skupina dobrovolníků na podporu šternberské Charity.

„Snažil jsem se zachytit krásu přírody, architektury, klidu a pohody života lidí, žijících na břehu Jadranského moře. Výstava bude malou předzvěstí akce Chorvatsko Na kole 2015, kde jedeme pro dobrou věc,“ objasnil téma svých snímků a i přesah výstavy posluchač kombinovaného studia sociální pedagogiky Zapletal.

Charitativní cyklistickou expedici plánuje se svými přáteli na přelom července a srpna. Měl by z ní vzniknout cestopis, film, přednáškový cyklus i další výstava v prostorách fakulty. Výtěžek pak poputuje na podporu Charity Šternberk.

Trasa dlouhá 600 kilometrů povede z Rijeky přes chorvatské ostrovy, Zadar a Split až do Podacy.  „V Chorvatsku se budeme věnovat zejména sociálním otázkám, čekají nás rozhovory s místními lidmi a zaměříme se i na duchovní stránku. Součástí akce bude také vynesení nového kříže na jeden z významných vrcholů, jehož podobu bude možno spatřit na čtvrteční výstavě,“ přiblížil Zapletal.

Vernisáž se koná ve čtvrtek 19. února v budově teologické fakulty v 17 hodin. Úvodního slova se ujmou děkan Peter Tavel, novinář Josef Vyhnálek a fotografka Radka Chytilová. Hudební doprovod obstará floková skupina Střemkoš.

Výstava je přístupná do 19. dubna. Akci Chorvatsko NA KOLE 2015 lze sledovat na Facebooku ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.