Charitativní cykloprojekt potřebuje podporu

Charitativní projekt Chorvatsko NA KOLE 2015 odstartoval.
Fotogalerie: Archiv MZ
pondělí 2. března 2015, 15:40 - Text: Velena Mazochová

Napsat skvělý cestopis, natočit film, uspořádat přednáškový cyklus a další výstavu fotografií – to vše hodlá zastřešit akce Chorvatsko na kole 2015, jejíž výtěžek je určen pro šternberskou Charitu. Projekt studenta teologické fakulty Michala Zapletala a jeho přátel mohou zájemci podpořit na jeho internetových stránkách.

Slavnostní start dobročinné cyklistické expedice je naplánován na posledního července, kdy se čtyřčlenná výprava vydá z Olomouce do Rejiky a dál přes chorvatské ostrovy, Zadar a Split do Podacy. „Navštívíme také Šibeník a nezapomeneme hledat poklad na stříbrném jezeře v Národním parku Krka. Hlavně ale budeme mluvit s místními lidmi o jejich životech, o manželství a o zajímavostech, které tvoří duši a krásu celé chorvatské země,“ přiblížil charakter cesty autor myšlenky Zapletal.

Trasu dlouhou přes 600 kilometrů přitom hodlají zvládnout stylově na kolech z 30. let minulého století. „Je to pro nás velká výzva. Našli jsme je na jedné staré půdě a zamilovali se do nich. Zatím vypadají poněkud šíleně a musí projít výraznou obnovou a revizí,“ doplnil Zapletal. 

Kola i další vybavení včetně jídla na celou cestu si cestovatelé hradí sami.  Finanční podporu hledají pro vydání plánovaného cestopisu, jehož výroba si podle předběžného odhadu vyžádá zhruba sedmdesát tisíc korun. „Čtyřicet tisíc jsme se rozhodli uhradit sami, zbývajících třicet bychom rádi vybrali. Z této částky bude placena práce grafika a podobné služby. Proto budeme rádi i za malé příspěvky,“ zdůraznil Zapletal.

Plánovaný cestopis by měl být hotov před Vánocemi. „Bude mít přibližně šedesát stran s ručně zhotovenou vazbou, jedinečnou fotoknihou, autentickými postřehy a detaily, které nikde jinde nenajdete,“ ubezpečil Zapletal. K podpoře projektu se lze přihlásit ZDE.

Na ojedinělou dobročinnou akci upozorňuje také výstava velkoformátových fotografií Krásy Chorvatska, jejíž vernisáž se uskutečnila minulý týden v prostorách teologické fakulty.  Přilákala několik desítek zájemců včetně členů vedení fakulty. „Něco takového jsme tady už dlouho neměli. Přeji mnoho šťastných kilometrů,“ popřál autorovi předseda akademického senátu fakulty Jaroslav Franc. Výstava je otevřena do 19. dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.