Akademický senát teologické fakulty povede Jaroslav Franc

Nově zvolené vedení senátu teologické fakulty (zleva): Marcela Fojtíková Roubalová, Jaroslav Franc, Šárka Vopařilová.
čtvrtek 12. února 2015, 09:09 - Text: Velena Mazochová

Odborný asistent katedry pastorální a spirituální teologie Jaroslav Franc byl včera zvolen předsedou nového akademického senátu cyrilometodějské teologické fakulty. Do funkcí místopředsedů vybrali senátoři Marcelu Fojtíkovou Roubalovou a za studentskou komoru Šárku Vopařilovou.

Nový předseda chápe vůdčí pozici v senátu především jako závazek vůči studentům a pracovníkům fakulty. „Předseda senátu není ředitel, funkce na něj sice klade určité pravomoci a povinnosti, ale chápu ji spíše jako službu akademické obci. Důvěru, kterou jsem dostal od studentů a pracovníků fakulty, chápu jako odpovědnost a doufám, že ji nezklamu,“ uvedl Franc po svém zvolení.

Na olomoucké fakultě působí už osmým rokem a ve své odborné práci se zaměřuje na spiritualitu křesťanského Východu, vztahy mezi náboženstvími a dialog mezi Východem a Západem v kontextu náboženských a kulturních tradic.

V činnosti fakultního senátu hodlá přispět k zachování kontinuity a pokračovat v práci kolegů v uplynulém funkčním období. „Senátu teologické fakulty se vždy podařilo navázat na to, na čem pracoval ten předchozí. Zároveň byl vždy životaschopný, byla zde vůle k diskusi, nikoli pouhé oportunistické zvedání ruky. Doufám, že v tom budeme pod mým vedením pokračovat,“ zdůraznil Franc.

Nový předseda uspěl hned v prvním kole tajné volby, ve kterém pro něj hlasovalo sedm z jedenácti přítomných senátorů. Jeho protikandidát Pavel Černuška získal tři senátorské hlasy. Volby předsedy a místopředsedů proběhly na včerejším ustavujícím zasedání nového akademického senátu, jehož funkční období je vymezeno daty 1. února 2015 - 31. ledna 2018.

Akademický senát teologické fakulty tvoří osm členů akademické komory a čtyři zástupci studentů. Po loňských listopadových volbách se jeho složení výrazně proměnilo a deset z dvanácti křesel obsadili nováčci. Kompletně byla obměněna studentská komora.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.