600. výročí upálení Jana Husa připomenou přednáškové cykly

Grafika: Žurnál UP
středa 28. ledna 2015, 08:00 - Text: Velena Mazochová

Osobnost Jana Husa, od jehož upálení uběhne letos šest set let, představí nový kurz teologické fakulty, která jej akademické i širší veřejnosti nabídne v letním semestru. Studenti si mohou cyklus přednášek s názvem Mistr Jan Hus – svědek křesťanské víry zapsat do svého studijního plánu do 20. února.

„Letošní výročí je příležitostí, abychom ukázali, v čem byl Jan Hus svědkem pravé křesťanské víry ve své době, že se dokázal distancovat od nesprávných názorů a že jej považujeme za čestného člověka, který se stal mučedníkem svědomí,“ objasnil záměr kurzu vedoucí pořádající katedry systematické teologie Eduard Krumpolc.

V přednáškovém cyklu vystoupí vedle olomouckých odborníků také zástupci pražských teologických fakult a vědeckých institucí. „Představí  témata, která se týkají této významné osobnosti českých i evropských dějin. Hlásit se mohou studenti z celé univerzity, stejně jako i zájemci z neuniverzitní sféry,“ dodal Krumpolc.

Kurz bude probíhat po celý letní semestr každou středu a studenti si jej mohou zapsat jako „céčkový“ předmět v hodnotě dvou kreditů do 20. února. Hlavním organizátorem je profesor katedry systematické teologie Ctirad Pospíšil, který k výročí Jana Husa zároveň připravuje k vydání obsáhlou monografii.

Při příležitosti 600. výročí smrti Jana Husa chystá fakulta také celodenní cyklus popularizačních přednášek pro širokou veřejnost, který se uskuteční ve spolupráci s olomouckou diecézí Církve československé husitské v polovině května. Olomoučtí odborníci se také zúčastní vědeckého sympozia, které připravuje Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Přednášky, které na něm zaznějí, se stanou obsahem zvláštního čísla odborného fakultního časopisu Studia theologica.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.