Papírový děkan a dort v univerzitním stylu. Fakulta tělesné kultury slavila 25 let

Z oslavy 25 let FTK UP.
Fotogalerie: Martin Višňa
středa 14. září 2016, 07:37 - Text: Martin Višňa

Fakulta tělesné kultury si během Absolventského setkání Univerzity Palackého připomněla 25. výročí zahájení své činnosti v roce 1991. Oslava se nesla v neformálním duchu, nechybělo však slavnostní setkání akademické obce fakulty a bývalých zaměstnanců a to, co k narozeninám neodmyslitelně patří – dort a přípitek.

„Přeji naší fakultě do dalších let, aby byla i nadále pracovištěm výrazných osobností, významných skutků a výjimečných lidí. Aby byla fakultou, která umí rozpoznat talent a umí vytvořit podmínky pro maximální osobnostní a odbornou realizaci. Aby byla místem setkávání, poznávání, vzájemného obohacování, místem vědění a jeho laskavého předávání,“ zakončil přáním svoji prezentaci shrnující vývoj fakulty před zaplněnou a vydýchanou aulou děkan Zbyněk Svozil.

V tu chvíli se otevřely dveře do sálu a budoucnost fakulty, děti současných zaměstnanců oblečené ve sportovních dresech a s patřičným sportovním vybavením, přivezla sladké překvapení, totiž patrový dort zdobený univerzitním znakem ve fakultní zelené barvě. Při jeho následném krájení v menze rektor Jaroslav Miller organizátory oslavy s úsměvem pochválil, že i tady dodržují univerzitní vizuální styl.

Za pouhých dvacet pět let

Rektor dostal slovo už v aule, kde vysekl fakultě jinou poklonu. „Univerzita Palackého se od svého obnovení tak trochu pošťuchuje s Karlovou univerzitou a Masarykovou univerzitou o to, kdo bude v které oblasti lepší. Pak přijde rok 1991, vznikne fakulta tělesné kultury a za pouhých dvacet pět let dokáže ovládnout pole vědy a výzkumu v oborech souvisejících s tělesnou kulturou. Myslím, že to je fenomenální úspěch a že by se univerzita od fakulty tělesné kultury v tomto směru mohla něčemu přiučit,“ uvedl Miller.

Během setkání akademické obce bylo připomenuto ještě jedno výročí, a sice životní jubileum proděkana pro studijní záležitosti Svatopluka Horáka, kterému rektor Miller a děkan Svozil předali stříbrnou medaili Univerzity Palackého.

Vzpomínky a moderní centrum

Odpolední a večerní program oslavy a setkání absolventů olomouckých tělovýchovných studií pak probíhal zejména v neředínské menze a pod stany v jejím sousedství, kde hrála až do setmění živá hudba a nepřetržitě se vzpomínalo a jinak rokovalo. Řada návštěvníků se také bavila u vystavených historických fotografií a projekcí starých videí. Nejedno „jé, ten má tady ještě vlasů“ si mimo jiné vysloužily záběry z prvního setkání tělovýchovných pedagogů TěloOlomouc z roku 1995.

Zájemci se také mohli na památku vyfotit ve speciálním tělovýchovném fotokoutku s nejrůznějším sportovním vybavením či papírovým děkanem v životní velikosti nebo mohli absolvovat některá z nabídnutých měření. Několik stovek lidí využilo v pátek a také v sobotu možnosti prohlédnout si s průvodcem nejnovější fakultní pracoviště, Aplikační centrum BALUO. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.