Fakulta tělesné kultury oslaví s absolventy i veřejností 25. narozeniny

Ilustrační foto: Martin Višňa a Renáta Slezáková
neděle 4. září 2016, 08:15 - Text: Martin Višňa

Již dvacet pět let vzdělává fakulta tělesné kultury odborníky v oborech souvisejících s lidským pohybem a zdravým životním stylem. Toto ne nevýznamné výročí si fakulta připomene v rámci Absolventského setkání Univerzity Palackého v pátek 9. září.

„Oslava se ponese v neformálním duchu. Chystáme výstavu fotografií a projekce videozáběrů z historie fakulty, prohlídky fakultních budov a také různé popularizační nebo pohybové aktivity. Nebude chybět ani hudba k tanci a poslechu nebo třeba speciální tělovýchovný fotokoutek, soutěžechtiví se budou moci zúčastnit sportovního kvízu o ceny. Všichni přátelé fakulty jsou srdečně zváni,“ nastínila průběh oslavy proděkanka pro organizaci a další vzdělávání Iva Dostálová.

Z historie fakulty

Fakulta tělesné kultury zahájila svou činnost 1. ledna 1991, zprvu se zhruba pětistovkou studentů, kteří si podávali přihlášku na učitelství tělocviku ještě na pedagogické fakultě. V září téhož roku se konala imatrikulace prvních „vlastních“ studentů. Prvním děkanem byl zvolen Bohuslav Hodaň. Sídlem fakulty se v průběhu 90. let stal zrekonstruovaný a dostavěný areál po sovětské armádě v Neředíně, který se nadále vyvíjí. Zatím poslední stavební činností byla výstavba výše zmíněného Aplikačního centra BALUO, které fakulta otevře v listopadu. 

Návštěvníci se během programu budou moci podívat například do historické tělocvičny v Hynaisově ulici nebo do moderního Aplikačního centra BALUO, které je v České republice unikátním komplexem laboratoří a testovacích sportovišť zaměřených na výzkum lidského pohybu a aplikaci jeho výsledků do praxe. V otevřených fakultních laboratořích zájemci mohou absolvovat měření tělesného složení nebo hodnocení vitální kapacity plic, dozví se také o aktivitách Radosti z pohybu nebo o možnostech online systému Indares.com.

Program v areálu fakulty v Olomouci-Neředíně začíná v 16 hodin. Kromě současných studentů a zaměstnanců jsou zváni všichni absolventi a bývalí kolegové a také široká veřejnost.

Ještě předtím se od 14 hodin v aule NA401 uskuteční slavnostní setkání akademické obce fakulty. 

Bližší informace k programu najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.