Zneužití internetu vzrostlo o třetinu, v útocích vede kyberšikana

Ilustrační foto: 123rf
pátek 16. ledna 2015, 11:02 - Text: Milada Hronová

Poradna projektu E-Bezpečí řešila loni více než 270 případů zneužití internetu k útokům na děti či dospělé uživatele. Meziroční nárůst činí více než 35 procent, přičemž k nejčastěji hlášeným případům patří s 28 procenty kyberšikana.

„Kyberšikanu hlásí děti, jejich rodiče i pedagogové, kteří hledají rady, jak se zachovat a zajistit bezpečí oběti. Chtějí vědět jak odstranit obsah, jak zajistit, aby se situace neopakovala nebo jakým způsobem viníky potrestat,“ řekl vedoucí projektu Kamil Kopecký.

Řada dětských klientů podle něj kontaktovala poradnu v situaci, kdy do prostředí internetu unikly jejich intimní materiály a staly se tak oběťmi manipulace či přímo vydírání. Oběti podle Kopeckého však většinou neoznámí svůj problém dospělým, rodičům, učitelům či policistům. Naopak využívají anonymního prostředí internetu a pokoušejí se situaci vyřešit vlastními silami.

Stalking, sexting, kybergrooming

K dalším problémům, které poradna často řeší, patří stalking, tedy trestný čin nebezpečného pronásledování. Tvoří 15 procent všech řešených případů a ohlašují jej nejčastěji ženy, které mají problémy se současnými či bývalými partnery.

Dvanáct procent klientů poradně loni nahlásilo sexting, který se týká sdílení intimních materiálů.

Stále častěji se projevují i různé formy rodinných či sousedských sporů – pomluvy, urážky, zveřejňováním nepravdivých informací nebo zakládání falešných profilů na sociálních sítích. Tvoří téměř 27 procent všech případů.

„Poradna řešila i sedm případů kybergroomingu, tedy rizikovou manipulaci dítěte ve virtuálním prostředí, jejímž cílem je přimět dítě k osobní schůzce v reálném světě. Jedná se sice jen o 2,7 procenta všech případů, jejich nebezpečnost je však vysoká,“ zdůraznil Kopecký.

Spolupráce s policií

Online poradna projektu E-Bezpečí spolupracuje s Linkou bezpečí, projektem Seznam se bezpečně! a dalšími specializovanými organizacemi, zaměřujícími se na podporu obětí internetové kriminality. Úzce spolupracuje i s Policií České republiky, zejména s oddělením informační kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. E-Bezpečí se loni dokonce podařilo zajistit i stopu, vedoucí k pachateli závažného mravnostního trestného činu.

„Činnost policistů souvisí s přímým napojením na poradnu. Policisté v ní fungují jako konzultanti a zpracovávají posudky oznámených událostí. Pokud zjistí přesah v trestněprávní rovině, přebere případ oddělení informační kriminality. Troufám si říci, že mezi projektem E-Bezpečí a policií je spolupráce na velmi dobré úrovni,“ uvedl za kriminalisty Pavel Schweiner.

Poradnu E-Bezpečí provozuje Centrum prevence rizikové virtuální komunikace pedagogické fakulty. Podporuje ji statutární město Olomouc i komerční partneři jako jsou Seznam.cz a Vodafone.

Více o činnosti E-Bezpečí ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.