Čeští i slovenští psychologové budou debatovat na Olomouckých psychologických dnech

Zítra začnou Olomoucké psychologické dny.
Foto: archiv ČMPS
pondělí 5. září 2016, 07:20 - Text: Milada Hronová

Možnostem a hranicím psychologie se budou věnovat letošní Olomoucké psychologické dny. Jejich 34. ročník přivítá na Univerzitě Palackého na 180 účastníků.

Olomoucké psychologické dny se uskuteční v prostorách pedagogické fakulty. Univerzita Palackého se podílí na jejich přípravě každý sudý rok, liché roky se psychologové scházejí na Slovensku. Program konference je vybraný a sestavený z příspěvků odborníků, kteří reagují na předem danou výzvu.  

„Silné zastoupení bude mít letos například klinická psychologie, psychodiagnostika a geropsychologie,“ řekla za organizační tým Irena Sobotková z katedry psychologie filozofické fakulty. Právě psychologie seniorů je podle ní velmi aktuální téma. Je spojeno s otázkami kvality života a důstojnosti člověka na samém konci života.

„Diskuse je v těchto záležitostech velmi důležitá i proto, že rodiny a celá naše společnost nejsou připraveny pečovat o všechny staré a nemohoucí lidi. Téma je žhavé jak pro psychology, tak pro lékaře, sociální pracovníky a další odborníky. Navíc propojuje výzkum s reálným životem. Ve své plenární přednášce bude konkrétně o paliativní péči hovořit ředitel pražského Centra paliativní péče Martin Loučka,“ dodala Irena Sobotková.

Do programu konference jsou přihlášeni i odborníci z Univerzity Palackého. Jan Michalík z pedagogické fakulty bude přednášet o podpoře rodičů, kteří se dozvěděli o závažné diagnóze svého dítěte. Michal Šafář z fakulty tělesné kultury bude hovořit o rodičích, jejichž děti vrcholově sportují. Tým psychologů z filozofické fakulty seznámí posluchače s výsledky výzkumu šikany na pracovištích v České republice.

 „Určitě si nenechám ujít diskusní panel věnovaný spolupráci psychologů a lékařů. Měl by přispět ke zlepšování vzájemné komunikace, která se odráží i v kvalitě poskytované péče. Podnětné bude i jednání pracovní skupiny pro náhradní rodinnou péči, v rámci konference otevřené všem zájemcům o tuto problematiku,“ doplnila Irena Sobotková. 

Konference se uskuteční od 7. do 9. září. Organizuje ji Českomoravská psychologická společnost ve spolupráci se Slovenskou psychologickou společností a dále katedrou psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého a katedrou psychologie a patopsychologie Pedagogické fakulty.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.