Tisk v 3D: Nově jej využívá Centrum prevence rizikové virtuální komunikace

Centrum prevence rizikové virtuální komunikace nově využívá tisk v 3D.
Foto: Kamil Kopecký
pondělí 19. září 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého nově využívá při své práci 3D tiskárnu. Technologie pomáhá Centru propojit virtuální svět se světem reálným.

Už několik let Centrum prevence rizikové virtuální komunikace upozorňuje na rizika spojená s využíváním moderních informačních a komunikačních technologií. Zaměřuje se především na děti, které jsou ve virtuální komunikaci jednou z nejzranitelnějších skupin. Prostřednictvím edukačních, preventivních a osvětových aktivit jim ukazuje, jak smysluplně a bezpečně moderní technologie využít.

 „Protože se zabýváme kyberprostorem, světem internetu a sociálních sítí je pro nás technologie 3D tisku velmi důležitá. Umožní nám totiž funkčně propojovat virtuální svět se světem reálným. Můžeme tak realizovat nápady, které byly do této chvíle uloženy pouze na harddisku našeho počítače,“ řekl vedoucí Centra Kamil Kopecký. Technologie 3D tisku je podle něj určitě jednou z vhodných aktivit, které podporují kreativitu dětí.

„Například dětem, které si na počítači modelují jednoduché nebo i složitější modely strojů, staveb, měst a hrají třeba hru Minecraft, umožní 3D tisk převést jejich virtuální představy do reality. Mohou si tak vyzkoušet, jestli model, který vytvořily, funguje tak, jak jej v kyberprostoru navrhly. Díky propojení 3D tisku s 3D skenováním mohou objekty z reálného světa naopak převádět i do světa virtuálního,“ vysvětlil Kamil Kopecký.

Technologie 3D tisku je v současné době využívána například v architektuře, přírodních vědách i v lékařství. Své uplatnění nachází i ve školství, třeba při tvorbě učebních pomůcek. V Centru pracují s 3D tiskárnou její zaměstnanci i studenti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.