Zdravou výživu ovlivňuje i škola

Na Dni zdraví se ochutnávalo suši.
Foto: Ondřej Nováček
středa 10. dubna 2013, 14:32 - Text: Martina Šaradínová

Různé pohledy na výživu jako nástroj, kterým lze aktivně ovlivňovat své zdraví, přinesl dnes Den zdraví na pedagogické fakultě. Akce se zúčastnili učitelé, studenti, ale i lékaři či odborníci z různých institucí. Hovořilo se o obezitě, školním stravování či zásadách správné výživy.

Den zdraví vznikl na fakultě loni, tehdy se věnoval otázkám sexuální výchovy a reprodukčního zdraví. „Chceme založit tradici a každý rok Den zdraví věnovat jednomu stěžejnímu tématu. Letos je to problematika výživy z mnoha různých pohledů. Domníváme se, že k výživě by měl každý člověk přistupovat aktivně a vědomě rozhodovat o tom, co, jak a kdy sní,“ uvedla Michaela Hřivnová z Centra výzkumu zdravého životního stylu pedagogické fakulty.

Na akci se přihlásilo přes sto účastníků. Významnou skupinou byli pedagogové ze základních a středních škol, kteří při výchově ke zdraví a zdravé výživě hrají důležitou roli. Znalosti a zkušenosti čerpali i studenti učitelství a lektoři z neziskových organizací. „Naším cílem bylo propojit různé odborné sféry, aby vznikla platforma pro poznávání a řešení problému z různých úhlů pohledu,“ vysvětlila Hřivnová.

Škola je důležitá, rodina dvojnásob

Na přednáškách se účastníci mohli dozvědět například o možnostech prevence a terapie obezity v dětství, novinkách v oblasti poruch příjmu potravy či o novém projektu ministerstva školství Pohyb a výživa.

Podle vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu v Praze Marie Nejedlé je velkým strašákem obezita. Čeští muži v Evropě zaujímají v počtu obézních druhou nejhorší pozici, ženy jsou na čtvrtém místě od konce. V tuzemsku je kolem 16 procent obézních lidí, některé statistiky ale udávají dokonce až 22 procent. 

I když například souvislost mezi obezitou a systémem školního stravování hledat nelze, školy mají v prevenci velký význam. „Velice důležitý je celostní přístup školy ke stravování. Nejde jen o to, aby stravování měla na starost vedoucí jídelny, ale aby se dostalo i do curicula školy. O výživě se často učí jen formálně a chybějí aprobovaní učitelé. Důležitý je i příklad učitelů. Role rodiny je ale dvakrát větší,“ uvedla Nejedlá.

Po suši se zaprášilo

Kromě přednášek byl připraven i interaktivní program včetně tance, jógy či hraní s provázky. Nechyběly ani ukázky kosmetiky a ručních výrobků. Velký zájem vzbudila ochutnávka zdravé výživy včetně suši, po němž se jen zaprášilo. Tento pokrm je podle Nejedlé příkladem kvalitní zdravé výživy. Ostatně v japonské populaci je pouze 3,5 procenta obézních lidí.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.