Zájem o historii šestinásobně převažuje počet míst

Pedagogická fakulta UP Olomouc
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 26. července 2012, 13:37 - Text: Milada Hronová

Nový studijní obor Historie se zaměřením na vzdělávání si nemůže stěžovat na nezájem. Uchazečů je šestkrát více, než kolik míst má Pedagogická fakulta Univerzity Palackého k dispozici. 

„Obdrželi jsme sto třicet dva přihlášek. Nyní čekáme, kolik z těchto zájemců uhradí určený administrativní poplatek a tím se zařadí mezi skutečné uchazeče o nově nabízené studium. Z těch pak pedagogická fakulta předpokládá přijmout dvacet," řekla vedoucí studijního oddělení Libuše Lysáková.

Obor Historie se zaměřením na vzdělávání je zařazen ve studijním programu Specializace v pedagogice. Jedná se o dvouoborové studium, které bude v příštím akademickém roce  realizováno v kombinacích s dalšími obory zaměřenými na vzdělávání jako jsou český jazyk a literatura, německý jazyk, matematika nebo základy technických věd a informačních technologií. 

„Cílem studia tohoto oboru je vytvořit odborný historický základ, který zajišťují pracovníci katedry historie z filozofické fakulty, a pedagogicko-psychologický základ, který zajišťují pracovníci pedagogické fakulty. To vše pro další navazující magisterské vzdělání kvalifikovaných učitelů základních a středních škol," uvedl Pavel Neumeister, proděkan pro studijní záležitosti.

Absolventi nového oboru by měli podle předpokladů pokračovat v navazujícím magisterském studiu Učitelství dějepisu pro střední školy a druhý stupeň základních škol, který byl akreditován současně s bakalářským oborem Historie se zaměřením na vzdělávání.

"Absolventi, kteří v navazujícím studiu pokračovat nebudou, se mohou uplatnit v archivech, muzeích, galeriích či památkových ústavech, obdobně jako absolventi bakalářského studijního oboru historie na filosofických fakultách,“ dodal Neumeister.

Poslední možnost přihlásit se ke studiu, akreditovanému letos v červnu, uplynula 25. července. Přijímací řízení založené na všeobecném testu studijních předpokladů se koná 21. srpna v prostorách Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

Společně s filozofickou fakultou bude celkově v prvních ročnících studovat historii v různých studijních kombinacích 120 studentů.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.