Výzkum internetu: Češi mají silná hesla

Ilustrační foto: PRVoK
středa 4. září 2013, 10:55 - Text: Milada Hronová

Výsledky Výzkumu bezpečnosti počítačových hesel mladých uživatelů internetu na pedagogické fakultě ukázaly, že mladí lidé v Česku volí poměrně silná hesla. Nejvíce používají jejich alfanumerickou podobu.

Výzkumný vzorek tvořilo 3743 respondentů ve věku 18–67 let, přičemž největší částí tohoto vzorku byli uživatelé internetu ve věku 18–25 let. Tato skupina zahrnovala téměř 80 procent respondentů. Nejpočetněji byly zastoupeny ženy, jimž patřilo téměř 83 procent vzorku.

Podle realizátora výzkumu Kamila Kopeckého čeští uživatelé internetu volí poměrně silná hesla, která ve většině případů nelze běžnými slovníkovými typy útoků prolomit. „Nepotvrdil se ani mýtus o používání hesel typu 12345. Uživatelé jsou při volbě hesla zodpovědní,“ doplnil Kopecký.

Výsledky výzkumu ukázaly, že více než 44 procent respondentů používá pro přístup k internetovým službám takzvané univerzální heslo. To využívá například pro vstup do svých e-mailových schránek i pro vstup k účtům na sociálních sítích.

Alfanumerická hesla kombinující číslice a písmena abecedy používá 48 procent respondentů. Výjimečně jsou používána hesla, která obsahují pouze číslice. Tuto skupinu tvoří jedenáct procent respondentů. Pouze necelých sem procent hesel lze najít ve slovnících. Mezi obvyklá a snadno zjistitelná hesla patří křestní jména včetně jejich zdrobnělin. Tato hesla obvykle tvoří ženy.

Podle Martina Kožíška, manažera pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz, se v bezpečnostních službách tohoto serveru denně objevuje více než 3500 žádostí o vydání zapomenutého hesla k účtům uživatelů. „Obvyklým způsobem, jak se útočník dostává do účtů je prostřednictvím prolomení kontrolní otázky,“ vysvětlil Kožíšek.

Výzkum zaměřený na charakteristiku hesel využívaných pro přihlašování k účtům internetových služeb provedlo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace / E-bezpečí pedagogické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.