Vytvořil aplikaci pro mobilní telefony a zvítězil v soutěži Středoškolská odborná činnost

Vítěz krajského kola soutěžní přehlídky Středoškolské odborné činnosti Jakub Zárybnický.
Fotogalerie: Markéta Ondrušková
středa 21. května 2014, 11:01 - Text: Milada Hronová

Student Jakub Zárybnický z olomouckého Gymnázia Hejčín zvítězil v aule pedagogické fakulty v krajském kole soutěžní přehlídky Středoškolské odborné činnosti. Vytvořil aplikaci pro mobilní telefony, která zaznamenává pracovní činnost zaměstnanců.

„Projekt, který zaměstnává především programátory, vypsala olomoucká společnost OLC Systems. Většina z programátorů při vykazování své činnosti totiž pracně vzpomíná, na čem, jak dlouho a kdy pracovala. Moje aplikace to dnes jednoduše zaznamená v mobilu. Díky ní tak může mít přehled o činnosti nejen programátor, ale i vedení firmy,“ vysvětlil Zárybnický.

Osmnáctiletý student hejčínského gymnázia, který bude maturovat v příštím roce, získal za svou práci deset tisíc korun. Na jeho odměnu se rovným dílem složily firma OLC Systems a sdružení OK4Inovace. Jeho místopředseda Jiří Rudolf potvrdil, že se organizátoři akce budou v příštích letech snažit získat finanční i odbornou podporu pro talentované studenty také u dalších firem Olomouckého kraje.

„Je to vůbec poprvé, co se tato soutěž uskutečnila v Olomouckém kraji na akademické půdě. Považuji to pro středoškoláky za skvělou motivaci k dalšímu studiu,“ uvedl garant krajského kola Jan Lázna ze Střední zdravotnické školy v Prostějově. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého zastala v celé akci roli partnera.

Krajského kola Středoškolské odborné činnosti se zúčastnilo 85 studentů s 66 pracemi. Do celostátního kola, které se v červnu uskuteční v Plzni, se probojovalo 18 studentů z Olomouckého kraje. Dalších 15 má ještě šanci účastnit se finále. O jejich účasti však ještě v konkurenci dalších soutěžících ze všech krajů rozhodne celostátní komise.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.