Vyrovnání s minulostí – námět letní školy „občankářů“

Atašé Sherry Keneson‑Hallová a Zdeněk Novotný s americkým certifikátem.
Foto: Milada Hronová
úterý 20. srpna 2013, 08:04 - Text: Milada Hronová

Dvacátý ročník Letní školy výchovy k občanství, demokracii a evropanství začal včera na půdě Univerzity Palackého. Nese podtitul Společenskovědní aspekty fenoménu „vyrovnávání s minulostí“. Pořádá ji katedra společenských věd pedagogické fakulty.

Na letní školu přijelo šest desítek pedagogů občanské výchovy, nauky a základů společenských věd základních a středních škol. Organizaci letní školy vyzdvihlo i Velvyslanectví Spojených států amerických. Kulturní atašé Sherry Keneson‑Hallová včera ocenila certifikátem vedoucího katedry společenských věd Zdeňka Novotného.

„Za neocenitelnou považuji možnost vyměnit si informace s kolegy pedagogy. Každý učíme na jiné škole a informace, které si zde můžeme předat, jsou pro nás pokladem. Do Olomouce se proto sjíždíme z celé republiky. Důležité jsou pro nás i poznatky přednášejících,“ řekla Hana Doležalová, učitelka občanské nauky a základů společenských věd z Moravských Budějovic.

Podle Doležalové učitelé společenských věd často suplují výuku dějepisu. „Pedagogové v dějepise pravidelně končí výuku druhou světovou válkou. Věnují se dějinám Egypta, období antiky a pak většinou zjistí, že na novodobé dějiny nemají ani čas ani kapacity. Kvalita výuky této etapy je ve školách stále velmi nízká,“ soudí Doležalová.

Ve třech konferenčních dnech vystoupí před shromážděnými pedagogy se svými příspěvky 15 odborníků. Za dvacet let existence letní školy se před posluchači vystřídala stovka přednášejících, a to nejen předních odborníků ze společenských věd z České republiky, ale i ze zahraničí.

„Přednášel tady přední sociolog Milan Petrusek, Jiří Dienstbier a těžko zapomenutelné bylo vystoupení Valtra Komárka. Pravidelně sem přijíždí politoložka Vladimíra Dvořáková, politik a publicista Václav Žák nebo Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny,“ vypočetl Antonín Staněk z katedry společenských věd.

Letošní letní škola výchovy k občanství, demokracii a evropanství skončí ve středu 21. srpna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.