Vydělávat jako právník, pomáhat jako tlumočník

Děti cvičily prstovou abecedu a znakování.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 21. února 2013, 10:45 - Text: Martin Višňa

Do světa neslyšících se včera s Jiřím Langerem z pedagogické fakulty vydali studenti Dětské univerzity. Poznali těžkosti odezírání ze rtů a vyzkoušeli si prstovou abecedu a znakování.

„Pamatuji si hlavně ty legrační věci, třeba jak se ukazuje kráva nebo potlesk,“ chlubil se po přednášce Petr Hanák z Olomouce. Plány ale měnit nehodlá. „Po minulém týdnu už mám asi rozhodnuto, co budu. Chci být právník, proslovy mě baví,“ dodal se smíchem.

Zato jeho spolužák Matěj Gröger byl přednáškou osloven více a rovnou si svoji budoucnost poupravil. „Zaujalo mě to natolik, že bych chtěl dělat tlumočníka, ale i právníka. Jako právník bych vydělával a jako tlumočník bych pomáhal potřebným,“ uvedl.

Langer na děti zapůsobil vůbec od začátku, kdy je znakováním přivítal, a během teoretické části přednášky nebylo snad jeho otázky, která by zůstala nezodpovězena. S asistentkami-tlumočnicemi pak studenti cvičili prstovou abecedu a na závěr se všichni odměnili znakovým potleskem.

Příští středu se mohou malí vysokoškoláci těšit na nejúspěšnější přednášku z podzimního běhu Dětské univerzity, a sice Poznáváme taje chemie s Veronikou Švandovou z přírodovědecké fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.