Vladimír Havlík se stal osobností výtvarné scény pro rok 2015

Vladimír Havlík převzal Cenu od Martina Zeta pro Karla Malicha.
Foto: Umělec má cenu
pátek 20. února 2015, 12:18 - Text: Milada Hronová

Performer, malíř, člen katedry výtvarné výchovy Vladimír Havlík získal ocenění od aktivity Umělec má cenu. To se každoročně uděluje jako gesto mladší generace tvůrců a teoretiků vůči generaci starších umělců.

Aktivita Umělec má cenu vznikla v roce 2007 z potřeby upozornit na osobnosti výtvarné scény, které jsou pro mladší generaci umělců a teoretiků přirozenou autoritou, mají její respekt. Jde o kolegiální vyjádření uznání, obdivu a úcty a také o pokus překlenout mezigenerační proluky vytvořením prostoru pro osobní setkávání.

Ocenění vždy nese jméno předchozího laureáta (pro rok 2014 to byl Martin Zet, jehož přáním bylo, aby se příští ročník ceny jmenoval „...pro Karla Malicha"). Havlík proto oficiálně obdržel Cenu od Martina Zeta pro Karla Malicha.

Aktualizace 80. let

„Zdá se, že moje práce a způsob komunikace oslovuje mladou generaci, a to mě samozřejmě těší. Jde totiž o oboustranný proces – také pro mě jsou inspirativní jejich názory a tvůrčí postoje. Ocenění pro starší umělce je ve výtvarném provozu spíše výjimka. Většina nabídek, stipendií, grantů a cen totiž směřuje k mladým tvůrcům do pětatřiceti let,“ uvedl Havlík. 

Vladimír Havlík (*1959)

Absolvent Pedagogické fakulty UP, kde působí od roku 1990. Habilitoval se v roce 1999, dnes vede ateliér Intermédií. Vyučuje a hostuje na vysokoškolských pracovištích v Česku i v zahraničí, mimo jiné St. Cloud State University, Minessota (2003-2004).  Známé jsou především jeho land artové zásahy či performance z 80. let, které jsou pomocí přátel fotograficky zdokumentovány. Často jde o zdůraznění nemožnosti změnit svět, čehož dosahuje urputným vstupováním do situací v krajině, marnými, ale poetickými gesty (Narušení bílé plochy, Pocta Kazimiru Malevičovi, Pokusná květina, Pokus o spánek). Krátký čas se věnoval i malbě.

Vladimír Havlík se stále vrací k akcím z 80. let, zkoumá, co mohou říci dnes a jak je taková aktualizace možná. Jeho sebekritická zkušenost podle poroty problematizuje zjednodušené vnímání československého kulturního pole 70. a 80. let jako střetu prorežimní a „kontra“ kultury, pomáhá pochopit, že není jen buď a nebo.

V současné době se Havlík zabývá vlastní minulostí, vzpomínkami, interpretací svých performancí z 80. let a realizací starých neuskutečnitelných nápadů. „Na těchto projektech rád spolupracuji s mladšími umělci – zajímá mě jejich nadhled a kritický přístup. Zároveň se snažím nedělat z umění vědu, ponechat mu prostor pro tajemství a poezii, ale i absurditu a humor,“ řekl.

Solitér mimo hlavní proud

Tříčlennou porotu Havlík přesvědčil o svých kvalitách především energickým vysvětlováním principů, nápadů a postupů akcí minulých i plánovaných. Teoretička a umělecká kritička Anežka Bartlová, stejně tak umělkyně Lucia Sceranková a teoretik a hudební kritik Lumír Nykl ocenili i snahu předat studentům vlastní zkušenosti smíchané s útržky přemýšlení o věcech budoucích, uskutečnitelných.

„Cenou pro Vladimíra Havlíka chceme podtrhnout, že skutečný dopad ocenění chápeme jako důležitou součást celého projektu. Důležité se nám zdá, že Havlík je solitér, který se po celý život pohyboval mimo hlavní proud zájmu, geograficky i výrazově. Jinými slovy: domníváme se, že Havlík je motivujícím laureátem, který tak, jako ve své nejznámější akci s názvem Pokusná květina (1981), doslova věnuje velkou pozornost a energii svému okolí,“ uvádí tříčlenná porota ve svém odůvodnění k ocenění.

Mezi letošními finalisty byli Zbyněk Baladrán, umělec střední generace pracující v médiu instalace a videa a Karel Malich, jeden z nejvýznamnějších umělců druhé poloviny 20. století u nás, tvoří prostorové objekty a kresby. Cenu umělci nad 35 let iniciativy Umělec má cenu Havlík převzal minulý týden v pražském Veletržním paláci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.