Velký zájem o canisterapeutický výcvik. Nabízí jej pedagogická fakulta

Absolventi letošního Canisterapeutického výcviku.
Foto: Zdeňka Kozáková
pondělí 20. července 2015, 09:10 - Text: Milada Hronová

Centrum celoživotního vzdělávání pedagogické fakulty organizuje už třetím rokem Canisterapeutický výcvik. Z řad nejširší veřejnosti je o něj velký zájem. Uplynulé dva ročníky absolvovalo 36 lidí, kapacita letošního ročníku se okamžitě naplnila.

„Výcvik mne utvrdil v tom, že bych se canisterapii ráda v budoucnu věnovala. Až v přímém kontaktu psa s klientem totiž člověk vidí smysl a poslání této činnosti. Jsem moc ráda, že jsem se kurzu účastnila,“ řekla absolventka výcviku a studentka speciální pedagogiky Dominika Tomková.  

Výcvik kvitují především pedagogičtí a sociální pracovníci, zajímavý je i pro lékaře a studenty nejrůznějších oborů. Dominika Tomková se společně s ostatními seznámila během výcviku s možnostmi uplatnění canisterapie v širokém spektru zařízení, která poskytují sociální, zdravotnické, vzdělávací a speciálněpedagogické služby napříč věkovými kategoriemi klientů. Získala rovněž potřebné znalosti a dovednosti z metod canisterapie.

„Dozvěděla jsem se o canisterapii, která se provozuje v domácím prostředí. Získala jsem také přehled o zařízeních, ve kterých je v současné době možné canisterapii aplikovat,“ doplnila Tomková.

Canisterapeutický výcvik trvá na pedagogické fakultě rok a je rozdělen do dvou semestrů. Během letního semestru absolvují jeho frekventanti i praxi v psychiatrických léčebnách, v domovech a penzionech pro seniory, v dětských domovech, mateřských či základních školách, které pracují s lidmi se zdravotním postižením. Studium je zakončeno závěrečnou zkouškou z canisterapie a etologie psa, ze speciální pedagogiky, z terapeutických přístupů a praktickou zkouškou z přímé práce s klientem.

„Předměty vyučují odborníci z Ústavu speciálněpedagogických studií pedagogické fakulty, dále odborníci z občanského sdružení Aura Canis a z veterinární kliniky, kteří mají v dané oblasti mnohaleté praktické zkušenosti,“ řekla za Ústav speciálněpedagogických studií a organizaci kurzu Zdeňka Kozáková. Podle ní se studenti během ročního výcviku seznamují se základy zooterapie, s legislativou a právní úpravou canisterapie, s etologií psa, s výchovou psa na canisterapii, veterinární péčí i s konkrétními metodami a možnostmi uplatnění canisterapie včetně ukázek přímé práce s klientem.

Významnou součástí studia jsou speciálněpedagogické disciplíny, během nichž se studenti seznamují s jednotlivými druhy zdravotního postižení, se zásadami komunikace a se specifiky práce s klienty s postižením. Získávají také základy relaxačních technik a terapií, včetně základů psychoterapie, rodinné terapie a krizové intervence.

Kurz pořádá Centrum celoživotního vzdělávání ve spolupráci Ústavem speciálněpedagogických studií a občanským sdružení Aura Canis.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.