Vánoční pasticcio ukončilo festival Baroko 2012

Biblický námět v podání studentů Slovanského gymnázia.
Foto: Milada Hronová
pátek 14. prosince 2012, 22:44 - Text: Milada Hronová

Atmosféra blížících se Vánoc převládla v pátek v podvečer ve stovce lidí, kteří navštívili atrium Konviktu.

Na programu bylo Vánoční pasticcio tvořené skladbami českých barokních mistrů v dramaturgii Tomáše Hanzlíka z katedry hudební výchovy. Skladby propojil příběh pastýřů a prostého lidu očekávajících příchod Spasitele. Herecké etudy studentů Slovanského gymnázia doprovodili hudebníci souborů Dětská opera, Ensemble Damian a žáci Základní umělecké školy Žerotín.

Pasticcia vznikala především jako ukázky slavných operních árií. Nejvyššího ohlasu dosáhla v polovině 18. století, kdy je vytvářeli i sami slavní skladatelé z vlastních i cizích oper, oratorií a mší. Představení v Konviktu navázalo také na tradici českých vánočních her a pastorel.

Bouřlivé ovace udělaly tečku nejen za Vánočním pasticciem, ale i za festivalem Baroko, jehož bylo poslední částí. Patnáctý ročník olomouckého hudebního festivalu zaměřeného na interpretaci staré hudby s použitím dobových nástrojů začal na počátku listopadu a na programu měl pět představení.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.