Vánoční jarmark pomůže dvěma rodinám s handicapem

Vánoční perník Asociace studentů speciální pedagogiky. Jeho dražba se uskuteční prostřednictvím aukce na facebookových stránkách Asociace.
Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 9. prosince 2014, 14:40 - Text: Milada Hronová

Přízemí pedagogické fakulty dnes zaplnily vánoční drobnosti.  Studenti speciální pedagogiky připravili vánoční jarmark s cílem pomoci dvěma rodinám s postiženými dětmi.

„Chceme šířit osvětu o vzácných onemocněních a rozhodli jsme se, že tak učiníme prostřednictvím vánočního jarmarku,“ uvedla za organizátory doktorandka Jana Kasáčková.  

Studenti pedagogické fakulty, ale i vybrané mateřské školy a školní družina při základní škole Hněvošice vyrobili pro tuto příležitost řadu zajímavých předmětů i vánočních sladkostí, přičemž výtěžek z jejich prodeje hodlají předat rodinám s dětmi, které mají poruchu autistického centra či Rettův syndromem.

Rettův syndrom

Syndrom charakterizovaný pomalým a abnormálním vývojem zdánlivě zdravě narozených děvčat. V 6. až 18. měsíci života se zastavuje vývoj a dochází k regresi.

Poruchy autistického spektra

Jde o skupinu vývojových poruch, které se vyznačují problémy s komunikací, sociálními vztahy a opakujícím se chováním. Do těchto poruch patří několik typů chorob. Hlavní z nich je autistická porucha a Aspergerův syndrom.

Rozpočet vánočního příspěvku má posílit i dražba perníku Asociace studentů speciální pedagogiky. Podle Kasáčkové se uskuteční v nejbližší době prostřednictvím internetové aukce na facebookových stránkách asociace.

Vánočního jarmarku se dnes účastnily i neziskové organizace Tyflo centrum Olomouc, DC 90, Spolek trend vozíčkářů Trend a dětské centrum Topolany, které nabízely své výrobky a informovaly příchozí o své činnosti.

„Ve své tvorbě se přizpůsobujeme době. Jsou-li svátky, snažíme se pro tyto příležitosti vyrobit konkrétní předměty, nyní například svícny, aroma lampy či vánoční přání. Zisk z prodeje věnujeme na koupi surovin a pomůcek,“ uvedl za výtvarnou dílnu sdružení DC 90 Lubomír Otisk.

Výtěžek z Vánočního jarmarku, pořádaný Asociací studentů speciální pedagogiky, obdrží rodiny po speciální přednášce, která se uskuteční na počátku letního semestru.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.