V kuchyni zkušených výtvarkářů aneb Co vám v didaktice neřeknou

Zdenka Štefanidesová (vpravo) hovořila na konferenci o výtvarné výchově a mezipředmětových vztazích.
Foto:Milada Hronová
středa 26. března 2014, 11:02 - Text: Milada Hronová

Absolventka Lenka Tymráková, která učí sedmým rokem český jazyk a výtvarnou výchovu na střední škole v Odrách, byla impulsem pro uspořádání konference Co vám v didaktice a pedagogice k výtvarné výchově neřeknou.

Tymráková sice při nástupu do praxe obdržela uvádějícího učitele, který se jí snažil pomáhat, ale jeho pomoc se týkala výhradně administrativních záležitostí, výuky českého jazyka a rad, jak na studenty. Co a jak učit ve výtvarné výchově, si musela zjistit sama.  

„Pokud budete mít štěstí na vedení školy jako já, tak vás první rok nechají rozkoukat a opravdu se budete věnovat hlavně přípravě na výuku. Chráněné období uteče rychle, pokud ho vůbec budete mít, a pak se připravte na to, že dostanete třídnictví. Je to spousta práce za málo peněz. Stane se z vás výběrčí peněz, naháněč omluvenek, vypisovatel a vyškrtávač kolonek v pedagogické dokumentaci, telefonní operátor, expert na falšované dokumenty a razítka, psycholog, lékárník, šatnář, nástěnkář a vyšetřovatel,“ zhodnotila svůj první rok praxe Tymráková.

Působení ve školství má podle ní však řadu kladů, k nimž s radostí řadí práci s mladými lidmi, neustálé proměny, tvořivost, aktivitu, možnost rozvrhnout si přípravnou práci a prázdniny. „Když se podaří skloubit všechny požadavky na učivo, časové dotace a kus kreativní práce, když pracujete s žáky, které práce baví a jde jim to, je to velká radost,“ uvedla Tymráková.

Během včerejší konference představili zkušení pedagogové z katedry výtvarné výchovy několik úspěšných projektů ze své praxe. Studenti výtvarky, ale i někteří učitelé z praxe tak nahlédli do jejich „kuchyně“. Hovořilo se o estetické výchově v gymnaziálním vzdělávání, o mezipředmětových vztazích a výtvarné výchově či o výtvarném projektu Logo, který se věnuje známkování versus hodnocení.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.