V Konviktu jsou malé i velké příběhy

Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 8. října 2013, 18:01 - Text: Milada Hronová

Katedra výtvarné výchovy vystavuje v podkroví Konviktu více než dvacítku děl s tématem Příběh. Jde o soubor prací ateliéru textilní tvorby, které vznikly převážně v posledních dvou letech.

„Výstavu vnímám tak trochu jako rekapitulaci děl, která jsem v posledních letech vedla. Za zhruba dvouleté období se nám podařilo vytvořit poměrně kompaktní soubor kvalitních finálních prací studentů. Každá z nich vyžadovala velké úsilí studenta dotáhnout ji do nějaké akceptovatelné podoby,“ uvedla vedoucí ateliéru Taťána Šteiglová.

Dodala, že téma Příběh studenty nesmírně zajímá. „Vkládají do děl své osobní zkušenosti, traumata, pocity i prožívání. Řada z vystavovaných prací dodržuje jakousi osobní linii, některé obsahují příběhy, které patří ke kulturnímu dědictví. Příkladem je práce Neposkvrněné početí či Rajská zahrada,“ upřesnila Šteiglová.

V podkroví Konviktu jsou vystaveny kresby i výšivky. Díla jsou částečně založená na narativním obsahu. „Pracovala jsem s textilií. Má práce obsahuje ilustrace k básním jedné americké autorky, která psala v šedesátých letech minulého století. Patřila ke generaci autorů, kteří se vyjadřovali k tabuizovaným tématům. Pro svou práci jsem využila obrazy z jejích básní,“ vysvětlila Veronika Vláčilová. Svou magisterskou práci obhájila na výbornou.

Výstava je v podkroví Konviktu nainstalovaná do 31. října.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.