V dostavbě pedagogické fakulty bude datacentrum nové generace

Ilustrační foto: Milan Klement
čtvrtek 28. února 2013, 15:20 - Text: Martina Šaradínová

Potřebnou podporu informačních technologií, přístup do informačních databází i nové počítačové učebny a laboratoře získají již letos studenti a pracovníci v dostavbě pedagogické fakulty. Vznikne i nové datacentrum pro vědu a výzkum.

„Dnes se nedá efektivně zkoumat bez podpory informačních technologií. Ať už se to týká přístupu do mezinárodních informačních databází, potřebného výpočetního výkonu například pro různé simulace či provozu statistických systémů. Proto vytvoříme datacentrum založené na virtuálních technologiích, které zajistí i centrální ukládání dat a vytvoří také technologickou platformu pro vzájemnou a moderní elektronickou komunikaci,“ uvedl proděkan fakulty Milan Klement.

Fakulta již připravila podklady pro vyhlášení výběrových řízení na vybavení datacentra, která by měla začít v nejbližších týdnech. Celkové náklady jsou vyčísleny na zhruba pět milionů korun.

Virtuální centrum dostane výkonnějšího bratříčka

Virtuální centrum již několik let na fakultě slouží. „Postavíme mu výkonnějšího bratříčka a stávající datacentrum v plné míře poskytneme studentům. Vznikne v něm specializovaná laboratoř pro informační komunikační systémy, v níž budou studenti provádět výzkumnou činnost. Budou si tam moci vytvářet a ověřovat vlastní aplikace, matematické modely a podobně,“ doplnil Klement.

V dostavbě vzniknou také specializované učebny a laboratoře dvojího typu. V nepřetržitě otevřených počítačových sálech budou moci studenti i mimo výuku využívat specializovaný software včetně přístupu k informačním databázím. Druhým typem budou již specializované laboratoře, v nichž bude možné řešit například i projekty s přesahem do komerční sféry, oborové projekty či rozvíjet znalosti prostřednictvím e-learningu. „Jsme mezi tuzemskými pedagogickými fakultami výjimeční v tom, že naši studenti informatického zaměření se povinně učí programovat v několika jazycích,“ doplnil Klement.

Počítačové sály praskaly ve švech

Studenti fakulty dosud využívali dva počítačové sály, ročně se v nich vystřídalo přes 18 tisíc osob. Dostavba jim nabídne modernější, větší i technicky lépe vybavené prostory. Dle Klementa nynější vysokoškoláci s počítačem pracují velmi často, většinou ale kvůli komunikaci se svými vrstevníky na sociálních sítích.

„Hluboké znalosti z oblasti informačních technologií obecně moc nemají, ale na druhé straně jsou velmi přizpůsobiví a nové věci z tohoto oboru se učí snáze než například jejich předchůdci před deseti lety,“ poznamenal Klement. Nové informační technologie a zázemí však bude sloužit i doktorandům a pedagogům, kteří tak získají lepší podmínky pro svá bádání.

Pedagogická fakulta nabízí studium bakalářských oborů Základy technických věd a informačních technologií pro vzdělávání a Informační výchova se zaměřením na vzdělávání, o něž je velký zájem zejména v kombinované formě studia. Zájemcům o magisterský titul je určen obor Učitelství technické a informační výchovy pro střední školy a druhý stupeň základních škol. Absolventi těchto oborů mohou být učiteli informatických a technických předmětů nebo koordinovat informační komunikační systémy na školách.

Dostavba pedagogické fakulty za téměř 300 milionů korun by měla začít sloužit studentům a zaměstnancům letos na podzim.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.