Užitečná symbióza na americké ambasádě

Foto:
archiv Terezy Hrubé (na snímku uprostřed).
pondělí 4. března 2013, 09:55 - Text: Milada Hronová

Studenti, absolventi a pedagogové ze spřátelených univerzit partnerských regionů Olomouckého kraje a regionu Green River Area Development District v Kentucky představují své práce v prostorách Velvyslanectví USA v Praze. Výstavu Useful symbiosis / Užitečná symbióza je možné v tamních prostorách navštívit do 25. dubna. Poté se přesune do olomoucké galerie Caesar.

„Diváci mohli tyto práce vidět už v září 2012 na společné výstavě v kentuckém Owensboro,“ řekla iniciátorka instalace Tereza Hrubá z katedry výtvarné výchovy. Připomněla, že putovní výstava maleb, fotografií a grafik vznikla díky projektu mezinárodní spolupráce mezi umělci z partnerského regionu, konkrétně umělecké spolupráci mezi Brescia University v Kentucky, Owensboro Community and Technical College a Univerzitou Palackého. Obsahuje dvacet děl z Olomouce a dvacet z USA.

„Cílem projektu je prohloubit kulturní spolupráci partnerských regionů od nejmladší generace studentů, tvůrců, projektových manažerů, až po zkušené tvůrce a kulturní pracovníky, a to bez ohledu na geografickou vzdálenost,“ uvedla doktorandka Hrubá.

Díky setkání s kolegou Pavlem Formanem a americkým profesorem umění Monty Helmem přišla před časem s prvními podněty k projektu. Jejich společné úsilí dalo brzy vznik i studentskému fóru na sociálních sítích a webové podpoře.

Celý projekt oficiálně zahájila loňská mezinárodní konference na půdě Univerzity Palackého. Hostila kapacity uměleckých oborů z Berlína, Kielu, Vilniusu a Moskvy. „Zářiová výstava studentů, absolventů a pedagogů ze spřátelených univerzit v Owensboro Museum of Fine Art pak byla jedním z konkrétních výstupů vzájemné spolupráce a inspirace,“ dodala Hrubá. Další perspektivy slibně se rozvíjející spolupráce vidí především ve výměně zkušeností akademických obcí, inspiraci a kreativitě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.