Užitečná symbióza doputovala do Olomouce

Studenti z Kentucky na výstavě Useful symbiosis/Užitečná symbióza v galerii Caesar.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 23. května 2013, 11:24 - Text: Milada Hronová

Studenti, absolventi a pedagogové ze spřátelených univerzit partnerských regionů Olomouckého kraje a regionu Green River Area Development District v Kentucky od včerejška představují své práce v Olomouci. Po instalacích v Owensboro, New Yorku a Praze končí Useful symbiosis/Užitečná symbióza svou pouť v olomoucké Galerii Caesar a v Konviktu.  

Instalace obsahuje dvacet děl z Olomouce a dvacet z USA. Vznikla díky projektu mezinárodní spolupráce mezi umělci z Brescia University v Kentucky, Owensboro Community and Technical College a Univerzitou Palackého. Autory prací jsou renomovaní autoři, absolventi i začínající mladí výtvarníci.

Užitečná symbióza se stala prvním krokem k výtvarné výměně mezi partnerskými univerzitami a regiony. Pří této příležitosti vychází i publikace Užitečná symbióza. „Počátkem celého snažení bylo setkání s profesorem umění Monty Helmem,“ vzpomněl Pavel Forman, iniciátor instalace. Právě toto setkání v roce 2011 umožnilo vznik studentského fóra na sociálních sítích a webové podpory.

Komunitní charakter

Prvním z konkrétních výstupů vzájemné spolupráce byla loni v září společná výstava maleb, fotografií a grafik v Owensboro Museum of Fine Art. Výstava se poté přesunula do New Yorku a letos v březnu se díla představila v prostorách velvyslanectví USA v Praze. V Galerii Caesar budou díla vystavena do 30. května, v Konviktu o měsíc déle.

„Nejzásadnějším znakem celého projektu je komunitní charakter,“ dodal Forman. To si myslí také Helm, který ocenil vznik nové česko-americké umělecké komunity. „Vystavované obrazy mají za sebou dlouhé putování. Jsem rád, že můžeme ohlásit začátek dalších společných aktivit,“ prohlásil na včerejší vernisáži Helm.

Mapování měst

„V započaté spolupráci budeme pokračovat. S kurátorem výstavy a profesorem Helmem jsme se dohodli na studentských i pedagogických mobilitách. Na katedře výtvarné výchovy se připravuje doktorandské studium v anglickém jazyce,“ řekla Tereza Hrubá z katedry výtvarné výchovy.

V umělecké rovině se mezi Olomoucí a Owensboro již zrodil další plán. „Dohodli jsme se na dalším uměleckém projektu, který by studentům, absolventům i vyučujícím obou škol dával možnost nějakým způsobem mapovat své vlastní město, ulici, v níž žijí. Společně s umělci s Owensboro bychom z těchto děl pak vytvořili uměleckou mapu obou měst. Díky emocím, které by mapa měla obsahovat, se nám ukáže spolupráce rozdílných kultur,“ vysvětlila Hrubá. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.