Univerzita pomůže dovést posluchače Univerzity Jana Amose Komenského k vysokoškolskému titulu

Ilustrační foto: Milada Hronová
čtvrtek 19. února 2015, 17:42 - Text: Milada Hronová

Pedagogická fakulta Univerzity Palackého souhlasí s tím, že se v případě potřeby stane součástí konsorcia, které pomůže dovést stávající absolventský ročník Speciální pedagogiky – učitelství soukromé Univerzity Jana Amose Komenského k závěrečným zkouškám a vysokoškolskému diplomu.

Akreditační komise odmítla pražské soukromé vysoké škole prodloužit akreditaci magisterského oboru Speciální pedagogika – učitelství s odůvodněním nedostatečné kvality. Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková přišla s návrhem vytvořit skupinu, která na tamní vysoké škole dohlédne na požadované standardy kvality studia.

Kvalitu zabezpečí jiné univerzity

„Další postup se bude odvíjet od závěrečného stanoviska akreditační komise. Ten ještě není znám. Pokud expertní skupina vznikne, pedagogická fakulta bude její součástí. Ústav speciálně pedagogických studií už nyní zvažuje možné varianty postupu,“ potvrdil za olomouckou fakultu děkan Čestmír Serafín.

O tom, že expertní tým patrně vznikne, se Serafín dozvěděl před několika dny při setkání s ministrem školství Marcelem Chládkem. Společně s Univerzitou Palackého by od 1. března na dostudování, atestace, kvalifikační práce 400 studentů absolventského ročníku dohlížely i Karlova a Masarykova univerzita. Všechny tři školy poskytují doktorské studium ve speciální pedagogice.

Podle děkana Serafína je nutné zdůraznit, že akreditační komise v této věci ještě konečné stanovisko nevydala. „Pouze rozhodla o odejmutí akreditace. Proti tomuto rozhodnutí se rektor Univerzity Jana Amose Komenského může odvolat,“ dodal Serafín. Potvrdil přitom, že prostorové a personální možnosti Ústavu speciálně pedagogických studií jsou aktuálně schopné obsáhnout 100 až 200 studentů v různých studijních oborech včetně možnosti celoživotního vzdělávání.

Zástupci soukromé Univerzity Jana Amose Komenského s vytvořením expertní skupiny souhlasí, a i když se detaily a konkrétní způsob provedení stále řeší, považují za nejdůležitější, aby dostudoval stávající absolventský ročník na domovské univerzitě. Univerzita Jana Amose Komenského tím do konce roku získá i čas učinit kroky k posílení své kvality.

S přijímačkami i na Univerzitu Palackého

Vzhledem k tomu, že vnitřní legislativa Univerzity Palackého neumožňuje variantu přestupu z jiné vysoké školy, řadě studentů z Prahy se dnes nabízí pouze standardní přijímací řízení.  Do 28. února se i studenti Univerzity Jana Amose Komenského mohou hlásit na jednotlivé obory pedagogické fakulty s tím, že některé složené zkoušky jim na základě vnitřních pravidel Univerzita Palackého uzná.  

„V případě, že by student nebyl ve standardním přijímacím řízení z kapacitních důvodů přijat, avizoval ministr možnost navýšení financovaných studentů na pedagogických fakultách. Studenty bychom mohli přijmout i do paralelní placené formy studia v rámci celoživotního vzdělávání a po úspěšném absolvování části studia je poté převést do řádného, tedy neplaceného studia ukončeného standardními státními závěrečnými zkouškami a vysokoškolským titulem,“ shrnula současnou nabídku proděkanka pedagogické fakulty Hana Marešová. Její slova před časem potvrdil i prorektor Petr Bilík, když uvedl, že Univerzita Palackého je připravena aktivně reagovat na vzniklou situaci a přijmout i nemalé množství současných studentů Univerzity Jana Amose Komenského.

Univerzita Jana Amose Komenského vznikla v roce 2001. Nyní jí hrozí ztráta akreditace nejen pro obor Speciální pedagogika – učitelství, ale odnětí státního souhlasu pro fungování celé vysoké školy. V současné době na ní studuje 5800 posluchačů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.