Univerzita pomohla ve vzdělávání znevýhodněných dětí

Ilustrační foto: Jiří Kroupa
pondělí 23. března 2015, 08:27 - Text: Milada Hronová

Poslanecká sněmovna přijala novelu Školského zákona, která podstatně mění posuzování speciálních vzdělávacích potřeb dětí, žáků a studentů. Od 1. září 2016, kdy začne platit většina ustanovení týkající se dětí se znevýhodněním, bude aktuální pomůckou učitelům i Katalog podpůrných opatření. Vznikl na pedagogické fakultě.

Žáky pohybující se po školách na vozíku, nevidomé, sluchově postižené, děti cizinců, ale třeba také žáky, jejichž handicap není na první pohled rozpoznatelný, čekají díky novele školského zákona velké změny ve vzdělávání. Novela podstatně mění posuzování speciálních vzdělávacích potřeb u dětí, žáků a studentů. Opouští dělení podle medicínských nebo psychologických diagnóz do kategorií zdravotní postižení, zdravotní znevýhodnění a sociální znevýhodnění a nově zavádí systém podpůrných opatření. Pomoc se bude dělit do pěti stupňů.

„Dětem se dostane spravedlivějšího posouzení, co přesně potřebují k tomu, aby byly ve školách úspěšné. Ať už chodí do speciálních nebo běžných škol,“ řekl hlavní řešitel projektu Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v České republice Jan Michalík z pedagogické fakulty.

Jedním z hlavních produktů tohoto projektu je i Katalog podpůrných opatření, v němž budou mít učitelé pohromadě a přehledně všechny dosavadní odborné zkušenosti ze vzdělávání znevýhodněných žáků. Přelomový dokument, který krok za krokem poradí pedagogům, jak pracovat s dítětem, které ve výuce selhává – ať už kvůli tělesnému handicapu, mentálnímu postižení či zdravotnímu nebo sociálnímu znevýhodnění, připravili odborníci z Univerzity Palackého ve spolupráci se společností Člověk v tísni. Podíleli se na něm i Asociace pracovníků speciálně pedagogických center a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání.

„Také učitel, který se nikdy nesetkal s dítětem s postižením, najde v katalogu rady, jak při výuce postupovat, doplnila za tým projektu speciální pedagožka Pavlína Baslerová.

Katalog je připraven do tisku, v červnu bude zveřejněn na portálu projektu. Novelu školského zákona schválila poslanecká sněmovna 13. února, většina ustanovení, týkajících se dětí se znevýhodněním, začne platit 1. září 2016. 

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.