Univerzita měla zastoupení na konferenci o dětských právech

Bruselské fórum.
Foto: Kamil Kopecký
pátek 20. prosince 2013, 16:53 - Text: Milada Hronová

Kamil Kopecký z pedagogické fakulty byl jedním ze čtyř českých zástupců bruselského fóra na ochranu práv dítěte European Forum On the Right Of The Child. Přivezl si cenné zkušenosti.

„Bylo zajímavé sledovat, jak jsou systémy ochrany dětí před virtuálními hrozbami v různých zemích Evropské unie podobné, a zjišťovat, jak rozdílné přístupy volí jednotlivé členské státy pro jejich řešení. Ať už se jedná o zavádění národních či regionálních ombudsmanů pro ochranu práv dětí, systémy nulové tolerance šikany a kyberšikany v prostředí škol,“ uvedl vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty UP Kamil Kopecký.

Podle Kopeckého bylo inspirující pozorovat tvorbu evropské legislativy přímo u pramene. Fórum se aktivně účastní vytváření strategických dokumentů Evropské unie spojených s ochranou práv dětí.

„Česká republika musí aktivně pracovat na propojování systémů ochrany dětí a poučit se ze zahraničních zkušeností řešení rizikových komunikačních jevů. V této oblasti se mohou zapojit právě pedagogické fakulty,“ tvrdí Kopecký.

Osmé evropské fórum o právech dítěte se zaměřilo na koordinaci systému ochrany dětí v jednotlivých zemích EU, přičemž se orientovalo na výměnu osvědčených postupů v konkrétních oblastech spojených s ochranou práv dětí, například v oblasti únosů dětí do zahraničí, ochranou dětí před násilím – zejména šikanou a kyberšikanou, na pomoc dětem na útěku, případně na poškozování dětí rodiči.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.