Univerzita boduje i v umění, mezi neuměleckými školami je třetí

La Dafné.
Opera Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara, která přinesla RUV body.
Foto: Pavel Konečný
úterý 24. února 2015, 08:05 - Text: Milada Hronová

Do financování veřejných vysokých škol se vedle vědeckých a výzkumných výsledků letos poprvé plošně promítnou i výstupy tvůrčí umělecké činnosti. Univerzita Palackého se s 1977 body umístila mezi českými neuměleckými vysokými školami na třetím místě, především díky aktivitám pedagogické a filozofické fakulty.

Veřejné vysoké školy jsou financovány několika zdroji. Vedle příspěvku na studenta ze státního rozpočtu získávají peníze i prostřednictvím svých vědeckých výstupů v Rejstříku informací o výsledcích (RIV) a nově vznikl i Registr uměleckých výstupů (RUV) pro umělecké obory.

Z celkového počtu RUV bodů jich 1395 získala pedagogická fakulta. „V hodnocení ji to řadí na celkové druhé místo mezi neuměleckými vysokými školami, a to za Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Počtem ohodnocených výstupů se zároveň blíží i některým uměleckým fakultám, například FAMU,“ uvedla proděkanka Hana Marešová.

Úspěšné opery

Počet RUV bodů podle Marešové generuje 23 autorů se 122 certifikovanými výstupy. Objevily se mezi nimi původní, hudební díla, jakými jsou opera La Dafne Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara, která se dočkala i rozhlasového zpracování. Také opera Voda a Vzduch Tomáše Hanzlíka, již uvedlo i Národní divadlo v Praze. Body sbírala také komorní skladba Víta Zouhara Dny pro flétnu, housle, violu, violoncello a cembalo, kterou uvedlo Pražské jaro, ale hrála se i v Symphony Hall v americkém Bostonu.

Ve výtvarném umění získala body mimo jiné autorská výstava Ondřeje Michálka Prints – Stories v Českém centru ve Vídni či prezentace uměleckého díla Vladimíra Havlíka na výstavě Fifth International Artist‘s Book Exhibition v Szent István Király Múzeum v maďarském Székesfehérváru.

Básně, detektivky, hudba i překlady

Filozofická fakulta Univerzity Palackého získala 582 bodů za uměleckou činnost několika svých pedagogů.

„V literatuře jsou slyšet jména básníka Radka Malého a autora detektivek Michala Sýkory. Za hudební kompozici získali body Marek Keprt a Jan Vičar. Ohodnoceny byly také umělecké překlady, zejména z angličtiny, němčiny, italštiny a holandštiny,“ doplnil informace za filozofickou fakultu Jan Vičar z katedry muzikologie.

Ve vztahu k neuměleckým vysokým školám se pro univerzitu jedná o úspěšnou bilanci, o významný výsledek, který naznačuje, že v tvůrčí činnosti Univerzita Palackého nezůstává pozadu za úspěšnými vědecko-výzkumnými výsledky.

V hodnocení uměleckých výstupů olomouckou univerzitu předstihla Univerzita Hradec Králové a Univerzita Karlova.

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.