Umělecky zpracovaný Erasmus

Z výstavy Erasmus 2012/2013.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 21. března 2014, 14:24 - Text: Milada Hronová

První a třetí patro Konviktu nabízí ke zhlédnutí 46 děl šesti studentů katedry výtvarné výchovy. Výstava s názvem Erasmus 2012/2013 obsahuje tvorbu ovlivněnou studijní stáží.

„Dříve jsem byl zastáncem klasické malby a kresby. Díky studijní stáži Erasmus jsem si rozšířil teoretické i praktické znalosti sítotisku, dřevořezby, textilu, navrhování oblečení, kovu, kaligrafie, videa, fotografie i performancí. Získal jsem také cenné kontakty, které mou tvorbu zásadně ovlivnily,“ uvedl student třetího ročníku výtvarné tvorby a zároveň kurátor instalace Ondřej Pokorný.  

Výstavy Ondřeje Pokorného, které se skládají z fotografií, kinetických soch i performancí a videí měly již instalace i v zahraničí. Především díky nim se dostal ke studiu magisterského programu na Kunstuniversität Linz. Jednu z jeho fotografií koupila i Spolková země Horní Rakousko. V současné době se Pokorný věnuje hlavně audiovizuální tvorbě, většinou s genderovým podtextem.

Studijní stáž Erasmus nabízí studentům pobyt v zemích Evropské unie. Instalovaná výstava chce ukázat, že pobyt v jiné zemi ovlivňuje nejen přístup k lidem, životu, ale v případě budoucích výtvarníků i jejich tvorbu.

„Díky zkušenostem nabytým v jiných kulturách se dnes liší řada prací studentů technikou i tematicky,“ dodal Pokorný.

Výstava potrvá do konce března.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.