Uherské Hradiště instalovalo sochu J. A. Bati. Vytvořil ji Robert Buček z Univerzity Palackého

Robert Buček vytvořil sochu J. A. Baťi.
Foto:archiv RB
čtvrtek 14. ledna 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Sochu Jana Antonína Bati má Zlín, maďarské město Martfü a nově i Uherské Hradiště. Vytvořil ji Robert Buček z katedry výtvarné výchovy, který známého podnikatele ztvárnil jako čtrnáctiletého chlapce. Umístil jej v jeho rodném městě na břeh řeky Moravy.

Socha J. A. Bati v chlapeckém věku vznikla na základě fotografie. Robert Buček skulpturu vymodeloval a odlil z umělého kamene ve svém ateliéru ve Starém Městě. Přípravným pracím věnoval dva roky, na soše samé pracoval půl roku. 

„Baťu jsem ztvárnil jako chlapce, který sedí u řeky zády k lidem. Jakoby žil ve svém vlastním světě.  K této inspiraci mi pomohla jeho kniha Román života, z níž jsem se dozvěděl, že až do čtrnácti let trávil svůj čas u řeky Moravy. Právě v tomto věku se formovala i jeho osobnost zarytého snílka, který má velké ideály a který si dokáže jít za svým vysněným cílem,“ řekl Robert Buček. Socha má podle něj připomenout, že významný podnikatel pochází právě z Uherského Hradiště.

J. A. Baťa (1898 – 1965) se ujal vedení obuvnického impéria poté, co jeho nevlastní bratr Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později zemřel. Národní soud v Československu jej po druhé světové válce označil v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta. Majetek firmy znárodnil. Očištění se Baťa dočkal až v roce 2007. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity.

„Nechtěl jsem jej ztvárnit jako dospělého, úspěšného muže v obleku, ke kterému budeme vzhlížet. V Uherském Hradišti strávil Jan Antonín Baťa dětství,“ zdůraznil Buček. Sám také přišel s návrhem, aby socha čtrnáctiletého Bati byla umístěna do prostoru, přímo do koryta řeky Moravy a ne zhruba o sto metrů dál, jak bylo původně určeno. A proč padla volba na umělý kámen?

 „Tento materiál je schopný udržet detail, je odolný proti povětrnostním podmínkám. Na rozdíl od pískovce v něm i s odstupem několika let zůstanou vlasy, límeček a řada dalších detailů, které jsem modeloval,“ dodal mladý sochař Buček. Na katedře výtvarné výchovy působí dva roky, učí kresbu a keramiku.

Vznik sochy J. A. Bati, nevlastního bratra zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati, inicioval Robert Hájek, zakladatel Nadačního fondu J. A. Bati. Chlapecká podoba významného podnikatele je jedinou na světě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.