Učitelé výtvarky dostali deset publikací

Mezi autory nových publikací patří i Petra Šobáňová (vlevo) a Veronika Jurečková Mališová.
Foto: Marta Daňková
čtvrtek 27. září 2012, 17:50 - Text: Milada Hronová

Autoři dnes v Uměleckém centru Univerzity Palackého pomyslně předali desítku publikací učitelům výtvarné výchovy. Sada studijních materiálů, která vznikla na katedře výtvarné výchovy, je vyvrcholením tříletého projektu. Tvoří ji tři knihy a sedm interaktivních CD nebo DVD.

"Rozhodli jsme se pro maximální možnou otevřenost. Všechny publikace nabízíme také ke stažení na webových stránkách katedry v sekci projekty. Materiály je možné použít pro přípravu vlastní výuky, inspirovat se jimi. Je možné použít obrázky, texty i videa přímo v hodinách," řekla koordinátora projektu Veronika Jurečková Mališová.

Obsahem jednotlivých publikací je například intermediální tvorba plná teoretických a praktických ukázek. "Intermediální tvorba, grafický design či digitální fotografie se dříve nevyučovaly. Našim cílem bylo vyplnit tuto mezeru," uvedla Jurečková Mališová.

Učitelé základních a středních škol na katedře výtvarné výchovy rok studovali nová média, didaktiku, ale také inovace v klasických oborech jako je keramika či textilní tvorba v projektu Výtvarná výchova ve světě současného umění a technologií. "Řadu zájemců jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout. Podobnou nabídku se ale budeme snažit připravit znovu ve spolupráci s Centrem celoživotního vzdělávání," naznačila Jurečková Mališová.

Třiadevadesát procent frekventantů v závěrečném hodnocení uvedlo, že studium přispělo k posílení jejich profesionálního či osobního sebevědomí a 84 procent, že studium mělo velký vliv na jejich praxi.

Seznam publikací:

  • Martin Horáček: Přesná renesance: Dobová diskuse o slohu
  • Petra Šobáňová: Muzejní edukace
  • Petra Šobáňová: Edukační potenciál muzea
  • Petra Šobáňová, Marek Šobáň: Muzejní edukace - rozšířená interaktivní verze
  • Alena Kavčáková: Malířství druhé poloviny 20. a počátku 21. století
  • Taťána Šteiglová: Textilní a prostorová tvorba
  • Veronika Selingerová: Česká keramika a porcelán ve 20. století - vybraní autoři
  • David Jedlička, Jan Krtička: Kresba, malba, graffiti. Poznámky k aktuální situaci
  • Vladimír Havlík: Intermediální tvorba. Mezi performancí a videoartem
  • Jana Bébarová, Veronika Jurečková Mališová, Veronika Selingerová: Keramický objekt. Dokument o pálení v peci na dřevo


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.