Učitelé se učili občanství a evropanství

Vladimír Špidla a Vladimíra Dvořáková.
Koláž: Žurnál UP
pátek 24. srpna 2012, 06:10 - Text: Milada Hronová

Eurokomisař Vladimír Špidla a politoložka Vladimíra Dvořáková byli hlavními hosty Letní školy výchovy k občanství a evropanství na Univerzitě Palackého. Přijela na ni sedmdesátka učitelů občanské výchovy, občanské nauky a základů společenských věd základních i středních škol z celé republiky. 

„Snažíme se učitelům poskytnout odborné informace k evropské integraci. Zvláště o postavení České republiky v souvislosti s aktuálním evropským děním,“ řekl Žurnálu Antonín Staněk z Katedry společenských věd Pedagogické fakulty UP. Získané informace učitelé zpracovávají v pracovních dílnách letní školy. Ty by jim měly následně pomoci v jejich výuce. 

„Navštěvuji tuto letní školu asi šest let. Informace, které jsem tady získala, se mi vždy hodily i v dalších předmětech, jako jsou čeština či dějepis,“ uvedla Dagmar Dvořáková z Gymnázia Jana Palacha v Mělníku. Ocenila například přednášku Pavla Kopečka věnovanou kořenům a historii politického extremismu se zaměřením na krajní pravici. 

Letošní ročník letní školy výchovy k občanství a evropanství hostil také politoložku Vladimíru Dvořákovou, která před prezentací své knihy Rozkládání státu hovořila o současné politické kultuře. Podle Staňka byla její řeč významná i proto, že zazněla v době, kdy učitelé vychovávají žáky k demokracii a realita je odlišná. 

Na programu byla i přednáška Richarda Šrámka o ekonomické gramotnosti nebo přednáška Pavla Urbáška a profesora Miroslava Vaňka, kteří hovořili o učitelském povolání před rokem 1989 očima orální historie a proměnách akademické svobody a samosprávy. 

Letní školu výchovy k občanství a evropanství, která dnes končí, podpořilo Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomoucký kraj a Olomoucké centrum otevřeného vzdělávání.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.