Týden rané péče podporuje rodiny s postiženými dětmi

Ilustrační foto: archiv Střediska rané péče Olomouc
čtvrtek 28. listopadu 2013, 08:02 - Text: Martina Šaradínová

Rodinám s postiženými dětmi může pomoci kdokoliv, a to nejen penězi, ale třeba i porozuměním či tolerancí. Veřejnost o tom chtějí přesvědčit organizátoři šestého ročníku celonárodní akce Týden rané péče, který potrvá do neděle a zapojilo se do něj na třicet regionálních poskytovatelů rané péče v tuzemsku.

Spolupráci s terénem se snaží rozvíjet pedagogická fakulta, kde lze studovat obor Speciální pedagogika raného věku.

„Pokud jde o ranou péči, spolupracujeme s různými poskytovateli. Akční rádius je rozšířen po speciálně pedagogických centrech, která mají také možnost pracovat s dětmi pod tři roky věku,“ uvedl profesor Miloň Potměšil z Ústavu speciálněpedagogických studií. Podle něj studenti docházejí na praxe například i do dětských center. Novinkou je pak spolupráce se zařízeními, která pracují s rodiči, zejména s matkami v rizikových situacích.

Výuka studentů bakalářského oboru se zaměřuj na výchovně‑vzdělávací práci s dětmi raného věku se specifickými potřebami. Představuje souhrn aktivit, jejichž cílovou skupinou jsou rodiny s dítětem s postižením v období do tří až čtyř let věku, u dětí s kombinovaným postižením do sedmi let. Absolventi mají možnost pokračovat v navazujícím magisterském studiu terapeuticko-poradenského zaměření v oboru Speciální pedagogika.

Týden rané péče se letos koná s podtitulem Raná péče je spolupráce. „Spolupracujeme již tradičně nejen střediska rané péče mezi sebou, ale přidávají se k nám dobrovolníci, studenti, sponzoři, významné osobnosti. To nás těší a je to dobrá zpráva rodinám, že pokud se rozhodnou postižené dítě vychovávat doma, nezůstanou bez pomoci,“ řekla předsedkyně pořádající Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová.

Podle organizátorů je pro postižené dítě nejlepší, když v jeho zájmu kooperují nejen odborníci, ale i rodina, sousedé, kamarádi či dobrovolníci. Ti všichni mohou během tohoto týdne do problematiky nahlédnout, na pracovištích rané péče v jednotlivých regionech se konají výstavy, koncerty, zážitkové programy, semináře pro studenty, dobrovolníky i širokou veřejnost. V České republice funguje 46 pracovišť s registrovanou službou rané péče, jen jedno z nich je zřízeno státem. V Olomouci se například v pátek uskuteční ve Středisku rané péče na Střední novosadské ulici den otevřených dveří od 9 do 13 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.