Třicet prací na téma 440

Taťána Šteiglová se vyjadřuje k obhájené magisterské práci Vlnění.
Foto: Milada Hronová
pátek 24. května 2013, 10:38 - Text: Milada Hronová

Přízemí, první patro i podkroví Konviktu je plné bakalářských a magisterských prací studentů katedry výtvarné výchovy. Třicet studentských děl spojuje po včerejší vernisáži jednotný název Čtyřistačtyřicet.

Práce studentů prezentují kresbu, malbu, grafiku, sochy, keramické objekty, fotografie a grafický design. „Už několik let obhajují studenti své závěrečné práce v Konviktu. Pro mnohé z nich byl dokonce inspirací a výzvou k výtvarnému řešení. Letos jsme výstavu věnovali výročí založení univerzity,“ řekl docent Jiří Krtička z katedry výtvarné výchovy. 

Podle Táťány Šteiglové z ateliéru textilní tvorby přicházejí studenti s návrhy témat na své závěrečné práce sami. „Vedla jsem sedm prací, v mnohých z nich dnes už nejde o krásu, ale o obsah, o smyslovou záležitost, “ konstatovala Šteiglová.

Jako příklad uvedla magisterskou práci Vlnění Pavlíny Buchtové, v níž jde o okouzlení vlnou. „Studentka se věnovala vlně – předla vlákno, vlnu i plstila. V závěru Vlnění vznikly zvláštní až antiestetické objekty. V její práci jde o smyslovou záležitost, o pocit, haptický zážitek. Aby člověk význam této práce pochopil, je nutné objekt k sobě přivinout,“ vysvětlila Šteiglová. Přitom zdůraznila, že se textil jako výrazový prostředek v dnešní době stále více posouvá k obsahu. Jeho prostřednictvím studenti řeší například různá sociální témata.

„Vždycky, když se ukáže, že studenti o něčem přemýšlejí, že uplynulý semestr nebyl zbytečný, je to úžasné. Dnešní studenti mají na vše málo času. Už když zahájí první ročník, v době, kdy ještě neprošli všemi ateliéry, už musejí přemýšlet o bakalářské práci,“ doplnila Šteiglová. 

Krtička z ateliéru malby vedl i magisterskou práci Křížová cesta. Malbu na dřevě obhájila Radka Kopecká, která si téma zvolila proto, že chtěla umělecky ztvárnit a vyjádřit svůj pohled na Křížovou cestu technikou, z níž se dají vyčíst emoce.

„I když jsem v malbě jakési rezervy našel, studentka měla výbornou textovou část práce. Chtěl bych ale zdůraznit náročnost bakalářského studia na katedře výtvarné výchovy. Ukončit jej v teoretických předmětech a zároveň vytvořit i náročnou praktickou práci je vysilující. I proto mnozí ze studentů budou své práce obhajovat až na podzim,“ podotkl Krtička.

Výstava závěrečných výtvarných prací je ke zhlédnutí v Uměleckém centru do pátku 28. června.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.