Tři dny dramaterapie

Ilustrační foto:
Marek Otava
pátek 5. dubna 2013, 15:16 - Text: Milada Hronová

Šest představení odehrají v Konviktu studenti dramaterapie. Kromě potlesku si chtějí vysloužit i kredity.

„Jedná se o studenty, kteří v zimním semestru absolvovali týdenní výcvik herectví a dramaturgie. V rámci předmětu Veřejná performance si připravili představení různých žánrů. Návštěvníci se tak mohou těšit na komedii, krimikomedii i alternativní divadlo,“ řekl Vladimír Hloušek z Ústavu spěciálněpedagogických studií.

Dvaadvacet studentů oboru Dramaterapie řeší obsah divadelního představení, jeho dramaturgii i propagaci. „S Natálií Gejdošovou a Davidem Kučerou máme připraveno něco jako krimikomedii. V našem představení Švédská trojka budeme řešit neobvyklý partnerský vztah,“ řekla Žurnálu posluchačka druhého ročníku Speciální pedagogiky Jarmila Nováčková. „Jsou to ročníková divadla. Za představení jsme ohodnoceni známkou i kredity. Ale popravdě řečeno, nevím vlastně ani kolika,“ dodala.

Podle Nováčkové bylo na studentech, jaký žánr i obsazení v představení zvolí. Sami si také vytvářeli plakát. „Zadání bylo volné. Nakonec jsme připravili celkem šest představení. Jejich délka je různá. Některá trvají 15 minut, jiná téměř hodinu. Veřejnost je může zhlédnout od pondělí 8. do středy 10. dubna v Divadelním sále Konviktu,“ doplnila Nováčková. Dramaterapie ji zaujala a ráda by právě s ní propojila svou budoucí praxi ve speciální pedagogice.

Dramaterapie je expresivně-terapeutická metoda, která používá prostředky dramatického umění. Dramaterapie neřeší jen individuální traumata za účelem jejich přenosu nebo přesunutí do vědomí. Pracuje se znaky a metaforami, využívá stylizaci a kreativitu. Jejím základem je vědomé konání jedince.

Podle Hlouška posluchači musí během studia vytvořit několik představení. „Ve třetím ročníku je čekají absolventská sebereflexní představení, ve kterých hraje většinou každý sám své vlastní divadlo. Jinými slovy divadelně mapuje svůj vývoj, kterým za tři roky prošel. Je to vlastně praktická součást státních závěrečných zkoušek z dramaterapie,“ vysvětlil.

Představení začínají vždy v 19 hodin v divadelním sále K3.

 

Ročníková představení 8. - 10. dubna

PONDĚLÍ:

Ze mě je žena (Gabriela Studená, Lenka, Šrejberová, Karin Langová, Bohdana Jakubcová)

Divadlo tří žen (Markéta Kunášková, Šárka Ničová, Kateřina Ondrová)


ÚTERÝ:

Na konci tunelu tma? (Vendula Strašáková, Václav Janhuba, Arnošt Štěpán, Martin Fiedor, Hana Kuzníková)

Za hranicemi piva (Tereza Skálová, Veronika Palarčíková)


STŘEDA:

Švédská trojka (Jarmila Nováčková, David Kučera, Natalia Gejdošová)

Paradox (Anna Bučková, Michal Holínka, Vojtěch Klusoň, Dominika Bednářová, Michaela Knotová)

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.