Torso dnes naposledy

Foto: Milada Hronová
pondělí 15. července 2013, 13:12 - Text: Milada Hronová

Olomoucké barokní slavnosti, které od minulého týdne zpestřují za velkého zájmu diváků letní kulturní dění ve městě, uvedou dnes naposledy neobarokní operu Torso. Od zítřka ji v konviktu vystřídá opera Yta innocens.

Torso Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara vzniklo na dvanáct vybraných scén původního libreta opery Yta innocens. Při příležitosti oslav kardinálových narozenin ji v roce 1728 na zámku v Kroměříži poprvé uvedl piarista David Kopecký.

Dvanáct vybraných části opery Yta innocens si oba skladatelé k přepracování rozdělili rovným dílem, s přesně vymezeným afektovým scénářem. Na rozdíl od ní však Torso postrádá kontinuální děj. Záměrně vzniklo jako zčásti zničená freska, jejíž postavy už ztratily tvář. Barokní patos afektových scén pak umocňují stylizovaná scénická gesta, která převypravují hnutí duše.

Olomoucké barokní slavnosti jsou zcela novou kulturní aktivitou, která zčásti vychází z již tradičního festivalu Baroko. Potrvají do 19. července. Nejedná se však o klasické koncerty či operní představení, nýbrž o palácovou slavnost. Před představením se vždy začíná tak zvanou hudbou k tabuli, během níž se návštěvníci občerstvují a konverzují v prostoru. Součástí programu jsou i prohlídky města.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.