Teritorium Moniky Bekové

Monika Beková v galerii U Mloka.
Foto: Pavel Konečný
sobota 26. ledna 2013, 15:14 - Text: Pavel Konečný

Velkoformátové kresby vystavuje v olomoucké galerii U Mloka doktorandka katedry výtvarné výchovy Monika Beková. Nejčastěji kombinuje tužku a uhel.

"Mám ráda obyčejné, jednoduše dostupné materiály. Uhlíky si dokonce pálím sama u babičky na vesnici v krbu," prohlásila Beková. Ve svých dílech používá i lavírovanou (vymývanou) tuš a občas i pastelku.

Kromě lidského těla se Bekové stal pro výstavu inspirací i její studijní pobyt v Maďarsku. "V Pécsi jsem si natáhla papír třeba na dveře a kreslila," vysvětlila formát některých vystavených kreseb. V tu chvíli ji námětem bylo nejbližší okolí. Jak dodala, velký formát jí poskytuje kromě radosti z tvorby i radost z pohybu.

Beková vystudovala propagační grafiku na Střední škole uměleckých řemesel v Brně. Tam se setkala s kresbou. "Myslím, že kresba je základ všeho, i malby a další grafiky. Také jsem tam měla precizního učitele," řekla Beková. Její další kroky směřovaly zpět do rodné Olomouce na pedagogickou fakultu.

Výstava s názvem Vlastní teritorium je přístupná do konce února. Galerie U Mloka, která je součástí P-centra, je otevřena jen v úterý a ve středu odpoledne a během konání jiných produkcí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.