Tenzin Tsedup učil zpívat a tančit

Tenzin Tsedup při výuce.
Fotogalerie: Milada Hronová
úterý 4. března 2014, 13:39 - Text: Milada Hronová

Čtyři desítky studentů se dnes naučily tibetský kruhový tanec a lidovou píseň Thamčhe Kjenpa. V Konviktu je učil Tenzin Tsedup z Tibetského institutu múzických umění, který včera v Olomouci zahájil festival ProTibet.

„Byl to skvělý zážitek, nahlédla jsem do zcela jiné kultury. Učit se tibetskou píseň mě bavilo, ale nevím, jestli si ji zapamatuji. Je hudebně náročnější,“ uvedla studentka učitelství pro první stupeň základní školy a speciální pedagogiky Sabina Novotná. Festivalu ProTibet se ještě nikdy neúčastnila a o Tibetu ví pouze z televizních dokumentů.

Kruhový tanec je folklórním projevem tibetské kultury. Tančí se při různých slavnostních příležitostech, festivalech, oslavách tibetského Nového roku Losar či svatbách. Při tanci se buď jen zpívá, nebo se i hraje na různé hudební nástroje, většinou však na buben nebo damňen.

„Jsem moc rád, že jsem se mohl svým vystoupením podílet na konání festivalu,“ řekl Tsedup. Je jedním z členů Tibetského institutu múzických umění, který byl založen v roce 1959. Zpívá tibetské opery, hraje na tradiční strunný nástroj damňen a tvoří i vlastní moderní hudbu. V Česku je poprvé.

Šestý ročník festivalu ProTibet uzavře projekce filmu Slova mého dokonalého učitele. V pondělí 10. března se uskuteční svíčková vigilie, která u olomouckého orloje připomene všechny Tibeťany, kteří od roku 1959 zemřeli v boji za svobodu. Výtěžek festivalu je určen pro školu Gyalten v Tibetu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.