Také studenti budou otevírat brány kostelů, poprvé i kapli Božího Těla

V průběhu Noci kostelů se otevře i kostel Panny Marie Sněžné.
Foto: Velena Mazochová
úterý 20. května 2014, 18:31 - Text: Velena Mazochová

K více než dvaceti olomouckým kostelům a modlitebnám se k letošní Noci kostelů poprvé připojí kaple Božího Těla v bývalém jezuitském konviktu. V pátek 23. května zde průvodcovský program představí studentský spolek StuArt spolu se studenty katedry muzikologie. Tradičně se otevře také studentský kostel Panny Marie Sněžné, kde návštěvníky uvítají dobrovolní pořadatelé z Vysokoškolského katolického hnutí. 

Kaple Božího Těla se podle manažerky Jany Koulové do Noci kostelů začlenila zejména díky výborné spolupráci s organizátory z olomouckého arcibiskupství. „Přestože jde o odsvěcený prostor, byla kaple díky jejich vstřícnému přístupu do akce zahrnuta,“ řekla Koulová.

Prohlídky, kvíz i hudební doprovod

S architekturou a malířskou a sochařskou výzdobou kaple Božího Těla seznámí zájemce průběžné komentované prohlídky přibližně každých dvacet minut. „Studenti ze spolku StuArt pracují minimálně dva roky jako průvodci i na jiných místech a mají tak bohaté zkušenosti s návštěvníky i dobrý hlasový projev a vystupování,“ uvedla členka spolku Michaela Rýdlová.

V průběhu večera bude v atriu připraven zároveň animační program pro děti, které si spolu s rodiči vyzkoušejí jednoduchý znalostní kvíz o historii kaple. „Pro nejmenší je připraveno oblékání postaviček a omalovánky, pro starší kresba spojováním bodů do barokních motivů,“ doplnila Rýdlová.

Hudební program si vzali na starost studenti katedry muzikologie a hudební výchovy pod vedením Martina Galii. Ve volném uskupení nabídnou blues i židovský klezmer. Začátek poslední prohlídky je plánován na 22:40.

Do sakristie i na barokní kůr

Program v kostele Panny Marie Sněžné zahájí vstupní slovo studentského kněze Petra Havlíčka k historii chrámu, jeho výzdobě i o dění v akademické farnosti. Po krátkém koncertu chrámového sboru Salve budou moci návštěvníci využít nabídky dvou komentovaných prohlídek a exkurzí u historických varhan. Veřejnosti se tak zároveň otevřou běžně nepřístupné prostory barokního kůru a sakristie.

Studenti z řad Vysokoškolského katolického hnutí se uplatní především jako dobrovolní pořadatelé u stolků s informačními brožurami a publikacemi nakladatelství Refugium. Návštěvníci zde obdrží razítka do poutních pasů a doplňující informace.

Noc kostelů, která se už několik let těší mimořádnému zájmu veřejnosti, se koná ve více než dvaceti olomouckých kostelích v pátek 23. května. „Je to možnost přivítat v prostoru, ve kterém téměř každodenně žijeme, lidi, kteří do chrámu často nepřijdou, otevřít jim dveře a vyjít jim vstříc,“ shrnul přínos ojedinělé akce Havlíček.

Program olomoucké Noci kostelů ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.