Studium logopedie uspělo v mezinárodním srovnání na jedničku

Nácvik správné artikulace.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 2. října 2014, 12:19 - Text: Martina Šaradínová

Obor Logopedie na pedagogické fakultě udává trendy na mezinárodním poli. Potvrdil to nedávný mezinárodní projekt NetQues za účasti 31 zemí, do nějž se fakulta zapojila. K jeho závěrům patří mimo jiné i zjištění, že olomoucké studium patří k nejkvalitnějším a také nejnáročnějším. Toto uznání otvírá zdejším odborníků cesty k dalším významným výzkumům.

„Analýza požadavků kladených na pregraduální vzdělávání logopedů v zemích Evropské unie nebo USA byla hlavním cílem projektu. Následovalo vymezení základních kompetencí, kterými by měli být logopedi vybaveni,“ uvedla Kateřina Vitásková, vedoucí oddělení logopedie Ústavu speciálněpedagogických studií. Po následné evaluaci získal projekt nálepku top kvality.

Olomoucká logopedie patří na špici

Projekt nazvaný Síť pro sladění standardů a kvality vzdělávacích programů v logopedii  zaštiťovala organizace EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) při Evropské komisi, která má nyní na starosti také program Erasmus+. Odborníci v každé zemi hodnotili specifické podmínky ve vzdělávání logopedů. Sledovali absolventy logopedie i jejich zaměstnavatele. Hodnocením prošli také vysokoškolští učitelé, kteří budoucí logopedy vzdělávají. Závěry má nyní k dispozici Evropská komise, která určuje pravidla pro získání kvalifikace v celosvětovém vzdělávacím rámci.

„Olomoucké studium vyšlo z hodnocení jako jedno z nejkvalitnějších a nejlepších, protože na rozdíl od jiných zemí garantuje celistvé magisterské studium. Zabezpečujeme teoretickou i praktickou výuku. Jsme oceňováni i za to, že naše výuka navazuje na speciálněpedagogické základy, což nebývá ve světě zvykem. Ukazuje se to ale jako potřebné,“ konstatovala Vitásková.

Podle proděkanky pro vědu a výzkum Libuše Ludíkové obor nyní sklízí ovoce dlouholeté práce. „U nás naštěstí nedošlo k oddělení klinické a školské logopedie. Ukázalo se to jako dobré řešení, můžeme pracovat komplexně pro celou populaci, působit preventivně a zapojovat se i do nejrůznějších výzkumů. Pojetím studia jsme výjimeční v tuzemsku i v zahraničí,“ řekla proděkanka Libuše Ludíková.

Nové kontakty, publikace i studenti v zahraničí

Díky účasti v projektu vznikla rozsáhlá akademicko-profesní síť vzdělavatelů a zaměstnavatelů logopedů, s nimiž bude fakulta v kontaktu i do budoucna. Olomoučtí odborníci také snáze proniknou se svými publikacemi do impaktovaného prestižního časopisu Pholia Phoniatrica et Logopedica.

„Dalším výsledkem je i to, že naše studentky vyšších ročníků mají možnost zapojit se do anglických forem studia logopedie. V současné době jsou čtyři studentky čtvrtého a třetího ročníku na univerzitě v Antverpách,“ doplnila Vitásková, která se stala členkou Vzdělávacího výboru pro logopedii prestižní společnosti IALP ( International Association of Logopedics and Phoniatrics). Ta ovlivňuje vzdělávací politiku logopedie i výzkumné směry v oboru.

O studium logopedie v Olomouci je velký zájem. Každoročně se o něj uchází kolem 300 zájemců, přijato jich ale může být 15. Zdejší absolventi nemají problémy s uplatněním v praxi, protože na trhu práce jsou vyhledávaní. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.