Stavba roku: dvě čestná uznání pro univerzitu

Nová lékárna fakultní nemocnice, jedna ze staveb roku 2014.
Foto: Omnis Expo
pátek 20. března 2015, 10:43 - Text: Pavel Konečný

Rekonstrukce slavnostního sálu a dostavba pedagogické fakulty získaly čestná uznání v soutěži Olomouckého kraje Stavba roku 2014. Hejtmanství ji vyhlašuje společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Mezi architekty si šel pro ocenění nejčastěji Miroslav Pospíšil z Ateliéru R. Získal ocenění za stavbu roku v kategorii Stavby technologické a pro průmysl a zemědělství, v níž uspěl s novou lékárnou fakultní nemocnice. Ve stejné kategorii se zasloužil o čestné uznání pro pedagogickou fakultu.

O ocenění rozhodovalo deset odborníků, mezi nimiž byli kromě inženýrů i zástupci České komory architektů a kraje. V pěti kategoriích vybrali stavbu roku. Druhé a třetí místo se v soutěži nerozlišuje a stavby získávají shodně čestná uznání. „Základem je bodové hodnocení a vzájemná diskuse,“ podotkl za organizátory soutěže Petr Nasadil.

Kategorie rekonstrukce a obnova

„Čestného uznání si vážíme. Je vidět, že Olomoucký kraj oceňuje neustálé úsilí univerzity o zvelebování historického dědictví a jeho udržování v celé kráse. Pro mě je důležitější skutečnost, že slavnostní sál může dál sloužit Univerzitě Palackého i veřejnosti, protože ho propůjčujeme i na veřejné akce. Mám z toho dobrý pocit, že jsme zachránili něco krásného a udrželi jsme to pro budoucnost,“ řekl rektor Jaroslav Miller.

Obnova slavnostního sálu pod taktovkou architektů Milana Obenause, Petra Skoumala a Jiřího Vyhnálka si vyžádala šest milionů korun. Původně se jednalo o refektář, tedy jídelnu proboštů olomoucké kapituly. Dominantní je nástropní malba zobrazující Dáreiovu rodinu před Alexandrem Velikým z roku 1730. Jejím autorem je Karel František Ferdinand Töpper.

Rekonstrukce ale odhalila i fresky na stěnách, které byly zabíleny patrně v 19. století, a zahrnovala i úplnou obnovu podlahy.

Důstojná dostavba

Čestné uznání obdržela i dostavba pedagogické fakulty za 200 milionů korun. Architekt Pospíšil ji začal malovat v roce 2006. „Jedním z hlavních omezení byl rozměr pozemku, proto jsme se snažili vytvořit budovu minimálního objemu, z čehož vznikla krychle, která zabírá malou plochu. Také jsme se snažili o to, aby dům citlivě zapadl do kontextu stávající budovy,“ objasnil Pospíšil koncepci na slavnostním otevření.

Součástí dostavby je moderní aula s 275 místy vybavená dataprojektory i tlumočnickým systémem, dalším zajímavým technickým řešením je datacentrum, které zajišťuje dostatečný výpočetní výkon a úložnou kapacitu pro výzkumně-vzdělávací aktivity.

Podle děkana pedagogické fakulty Čestmíra Serafína se dostavba osvědčila. Už více než rok se v ní učí všechny studijní programy a odehrává se tam i výzkum, který teď snad najde uplatnění v podaných projektech.

„Studenti i zaměstnanci jsou naprosto spokojeni, protože získali důstojné, moderní a vysoce účelové prostory i pro potřeby odborné výuky. Získali jsme i speciální laboratoře, které fakulta do té doby postrádala,“ zdůraznil Serafín.

Univerzita nejlepším investorem

Miroslav Pospíšil projektuje pro univerzitu již delší dobu a tvrdí, že jde u něj o srdeční záležitost. „Začalo to kdysi projektem na koleje v Neředíně, kam jsme se nedávno vrátili projekcí areálu Baluo pro fakultu tělesné kultury,“ připomněl Pospíšil, který v minulosti již přebíral ocenění i za stavbu Ústavu molekulární a translační medicíny.

„S univerzitou se skvěle spolupracuje. Je to jeden z mála investorů, který přesně ví, co chce, což je pro nás důležité,“ dodal Pospíšil. I když si ocenění váží, za největší ocenění pokládá to, když uživatelé po nějaké době provozu vyjádří spokojenost, že se jim dobře pracuje nebo učí. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.