Stav ohrožení! Olomoučtí pedagogové se postavili za hradecké kolegy

Senátoři pedagogické fakulty v čele s Janem Michalíkem chtějí změnit způsob hodnocení vědeckého výzkumu ve svém oboru.
Foto: Milada Hronová
pondělí 12. ledna 2015, 16:59 - Text: Milada Hronová

Akademický senát pedagogické fakulty dnes podpořil stanovisko svých kolegů z Hradce Králové. Naléhavá žádost z konce loňského roku je určena vládě a jejím cílem je přehodnocení finanční situace ve vzdělávání budoucích pedagogů.

Současný způsob financování vysokých škol považuje většina pedagogických fakult za neadekvátní a potenciálně likvidační. Zejména pro kvalitní vzdělávání budoucích pedagogů. Jejich cílem je změnit hodnocení vědeckých výstupů v oblasti metodiky a metodologie. Jen zřídka se totiž jejich práce dostávají do výstupů Rejstříku informací o výsledcích, a tak nepřinášející fakultám RIV body, s nimiž se pojí finanční odměna.

Metodiku hodnocení kvality vysokých škol, která klade důraz na bodovaný výzkum, hodnotí většina pedagogických fakult ve vztahu k svému poslání jako neadekvátní.  Podle nich tato metodika opomíjí další prvky kvality, například tvorbu metodických a didaktických materiálů a publikací.

Kvůli neadekvátně stanoveným koeficientům ekonomické náročnosti dochází dnes u pedagogických oborů k neúnosné finanční situaci. „Naše výstupy jsou jednoduše jiné, než které produkuje například odborná laboratoř biologie nebo chemie. Pracujeme na přípravě učitelů a tu dnes nikdo nehodnotí, nikdo ji nevnímá jako důležitou. Je potřeba tento trend změnit,“ zdůraznil děkan Čestmír Serafín.

Nová metodika by měla být hotova v říjnu. Pedagogové chtějí, aby se pohled na jejich vědecké výstupy rozhodně změnil.   

„Podporujeme stanovisko, které v prosinci vzešlo z Akademického senátu pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, a navrhujeme, aby tamní senát jako jeho tvůrce inicioval společné jednání zástupců akademických senátů pedagogických fakult v České republice. Zároveň doporučujeme vytvořit pracovní skupinu, která by se věnovala přípravě argumentů a podkladů pro realizaci cílů společného stanoviska,“ shrnul usnesení předseda akademického senátu pedagogické fakulty Jan Michalík.

Stanovisko z Hradce Králové už podpořily senáty pedagogických fakult v Praze, Plzni a Ústí nad Labem. K jednacím stolům brzy zasednou také v Brně a Ostravě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.