Serafín: učitelské obory ať zůstanou jen na pedagogické fakultě

Kandidát na děkana pedagogické fakulty Čestmír Serafín.
Foto: Pavel Konečný
středa 23. října 2013, 16:57 - Text: Milada Hronová

Pětice proděkanů najde uplatnění v novém týmu vedení fakulty, pokud akademický senát postaví do čela pedagogické fakulty Čestmíra Serafína. V dnešní prezentaci se jediný adept navržený akademickou obcí mimo jiné zavázal, že v případě svého zvolení bude usilovat, aby učitelské obory byly doma pouze na pedagogické fakultě.

„Je pro mne nepřijatelné, aby z této fakulty odešel byť jeden jediný obor. Všechny obory, které jsou na pedagogické fakultě pěstovány, jsou potřebné. Otázka duplicit není otázkou novou, ale já budu vždy zásadně trvat na tom, aby žádný obor z této fakulty nepřešel na fakultu jinou. Naopak budu usilovat o to, aby se obory, které se v průběhu času a se vznikem nových fakult přesunuly jinam, k nám vrátily, “ řekl docent Serafín.

Stále málo docentů i bodů v RIVu

V kapli Božího Těla Konviktu prezentoval Serafín své teze, které postavil na třech pilířích. Jde o kvalitu a excelenci, stabilitu a efektivitu i rozvoj a systémovost. Čestmír Serafín působí na Univerzitě Palackého od roku 1996 a zdůrazňuje nutnost vyčleňovat přední místo pro vědu, výzkum a uměleckou činnost. Paralelně vyjádřil postesk nad tím, že se na fakultě dodnes nedaří vyrůst novým docentům a profesorům. Stejně jako v roce 2008 i dnes tak chybějí garanti řady oborů. Serafín by rád etabloval oborové didaktiky jako plnohodnotné vědní disciplíny.

Vědecké výstupy v Rejstříku informací o výsledcích nejsou podle něj pro pedagogickou fakultu uspokojivé. „Chtěl bych vybudovat jakýsi systém vnitřní motivace, který povede ke zlepšení kvalifikační struktury této fakulty,“ řekl Serafín.

Děkan s pěti proděkany

Jediný kandidát na děkana pedagogické fakulty prosazuje manažerský způsob řízení. Bude-li zvolen, posílí odpovědnost pracovníků za svou práci. Jako děkana by u něj našlo uplatnění pět proděkanů. Zcela jistě to bude proděkan pro oblast vnějších vztahů a zahraničí, proděkan pro studium, proděkan pro vnitřní záležitosti, vnitřní komunikaci a celoživotní vzdělávání, proděkan pro vědu, výzkum a doktorská studia a proděkan pro technologie, rozvoj a výstavbu.

Jako stávající proděkan pro výstavbu a rozvoj fakulty považuje Serafín za důležité správně ukončit investiční akce a zajistit efektivní využívání nových prostor.

Probíhají doplňovací volby do senátu fakulty

„Jsem ráda, že na prezentaci zaznělo, že se kandidát na děkana bude snažit zajistit udržitelnost kvality, která byla předchozím vedením nastavena. Mnohé z toho, co bylo řečeno, však nedokážu posoudit. Nevyhodnocuji si z této prezentace nic extra pozitivního, ale také nic negativního,“ řekla Hana Majerová, která je navrženou kandidátkou do studentské komory akademického senátu pedagogické fakulty. O tom, jestli právě doktorandka Majerová bude do senátu zvolena, se rozhodne v závěrečné části doplňujících voleb. Začaly dnes a skončí v pátek.

Volby na kandidáta na funkci děkana pedagogické fakulty byly vyhlášeny v červnu, do 20. září navrhli dva členové akademické obce pouze Čestmíra Serafína. Jestli bude vedoucí katedry technické a informační výchovy a stávající proděkan zvolen, rozhodne akademický senát fakulty 31. října. Děkanku Libuši Ludíkovou vystřídá nový děkan fakulty v únoru 2014.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.